Regionalni konkurs za pisanje kratkih priča o feminističkom liku žene radnice

Tema priče je feministički lik žene radnice kakva je bila osječka heroina Adela Pavošević.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Screenshot/Antifašistički vjesnik
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Udruga za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela iz Osijeka raspisala je regionalni konkurs za neobjavljene kratke priče o feminističkom liku žene radnice čime se želi odati priznanje svim radnicama i revolucionarki Adeli Pavošević.

Fokus u prijavljenim pričama je na feminističkom liku žene radnice kakva je bila Adela Pavošević. Iz ovog udruženja navode da je Pavošević (1897.-1928.) bila jedna od najvažnijih osoba radničkog pokreta u periodu između dva svjetska rata zbog kojih je u historiji poznata i kao „osječka Rosa Luxemburg“. Pavošević je bila organizatorica niza protesta, pokretačica radničkih novina, te borkinja za društvenu ravnopravnost. Zbog svog sindikalnog i političkog djelovanja često ju je privodila policija. Umrla je u Osijeku 5. jula 1928. godine od tuberkuloze.

Za prijavu kratkih priča potrebno je da naglasak bude na liku feministice i radnice, te da svaki autor ili autorica ima navršenih 18 godina. Prijaviti se može samo jedna priča na bosanskom, crnogorskom, hrvatskom ili srpskom književnom jeziku ili nekim od dijalekata tih jezika i mora biti napisana latiničnim pismom.

Osim toga, sve priče se šalju pod šifrom/pseudonimom, a razrješenje šifre se šalje u posebnom dokumentu u kojem treba pisati šifra/pseudonim, ime i prezime, te kontakt podaci autora na email: kavazazenskaprava@gmail.com .

Priča treba imati maksimalno 6.000 znakova sa razmacima u formatu .docx, font Times New Roman, veličina fonta 12, prored 1.5, i ne smije biti objavljivana prije završetka konkursa.

Najbolje priče bit će izabrane na osnovu uspješnosti prezentacije lika u priči, o čemu će odlučivati žiri u sastavu: Ana Rajković Pejić, naučna saradnica sa Hrvatskog instituta za povijest, Marijana Bijelić, pročelnica Odsjeka za južnoslavenske jezike Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Kristina Peternai Andrić, redovna profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, i Iva Bačmaga, nagrađivana bibliotekarka koja je objavila više kratkih priča od kojih su najznačajnije objavljene u izboru za književnu nagradu Večernjeg lista “Ranko Marinković”.

Najboljim autorima kratkih priča bit će dodijeljene knjige “Dugi ženski marš” autorice Ane Rajković Pejić, “Naša soba” autorice Marijane Radmilović, “Mitski aspekti ekofeminizma” autorice Mirele Holy, te zbirka pisama “Nigdje kod kuće” iz egzila Emme Goldman.

Rok za prijavu je 24.3.2024. godine.

Proglašenje najuspješnijih priča bit će 1.5.2024. na Međunarodni praznik rada, u čast svim radnicama i u spomen na Adelu Pavošević kada će biti upriličena dodjela nagrada i čitanje nagrađenih i priča sa posebnom pohvalom žirija.

Detaljnije informacije dostupne su na Facebook profilu Udruge za ženska ljudska prava i razvoj demokracije Adela koja je nastala iz neformalne inicijative “Kava za ženska prava” i prva je osječka feministička udruga.

Ostavite komentar