Prvi LGBT radio u Srbiji

Prvi LGBT radio u Srbiji počeo je s emitovanjem programa 1. februara. Radio je trenutno dostupan putem interneta i emituje samo muzički sadržaj, a uskoro se očekuju i emisije zabavnog i edukativnog karaktera.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
LGBT Srbija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Kao prva zabavna emisija već je predstavljen "Fever Show" koji se emituje direktno iz Melburna u saradnji sa kolegama iz Australije. Pored toga, u drugoj polovini februara kreće se s emitovanjem talk show emisije kratke forme pod nazivom "Sve boje duge" koja će se baviti aktuelnostima na LGBT sceni i aktivizmu, navodi se na zvaničnoj stranici radija.
 
Aleksandar Stričević, predsjednik udruženja LGBT Srbija i projekt koordinator istoimenog radija, navodi kako su trenutno zadovoljni brojem slušalaca.
 
"Tokom prve emisije, povodom lansiranja samog radija, slušanost je bila negdje preko 400 slušalaca što je izuzetan broj za jedan internet medij. Imali smo i prvi muzički 'Fever Show' iz Australije koji se emitovao u petak i slušalo nas je preko 500 slušalaca. Na dnevnoj osnovi, u zavisnosti od toga šta se emituje, slušanost osciluje od desetak pa do nekoliko stotina slušalaca."
 
U narednom periodu svi koji budu pratili radio LGBT Srbija moći će se besplatno uključivati u program tokom pojedinih emisija putem Skypea, Vibera ili telefona, a na stranici radija je dostupna i javna chat soba, dok se za slušaoce s ograničenim pristupom internetu sprema i stream slabijeg protoka. 
 
Iz radija navode kako je Srbiji dugo vremena nedostajao pouzdan medij koji je od posebnog značaja za one koji žive van velikih gradova i ne mogu prisustvovati LGBT dešavanjima.
 
"Željeli smo da našoj zajednici poklonimo jedan medij preko koga će moći da se informišu, edukuju, druže i zabavljaju a, takođe, i svim ostalim građanima ove zemlje mogućnost da čuju glas svojih prijatelja i komšija", stoji u saopćenju.
 
Stričević ističe da su dosad u fokusu djelovanja LGBT aktivista često bili glavni gradovi regiona, te da se manjim mjestima posvećuje nedovoljno pažnje. Upravo zbog toga, radio će biti jedinstvena platforma za sve, bez obzira na to odakle dolaze.
 
"To je neka naša glavna ciljna grupa, jer želimo da pružimo tim ljudima jedan medij gdje bi mogli da se opuste, provedu i učestvuju u samom programu, uključuju se i porazgovaraju sa našim voditeljima i gostima. Jednostavno, da na ovaj način dobiju na nekom značaju s obzirom na to da su neke mainstream organizacije uglavnom zapostavile ljude iz unutrašnjosti jer se bave više glavnim gradovima. Mi želimo da to promijenimo i da priđemo samoj zajednici, tako da vjerujem da će proširenje projekta na regionalni nivo biti moguće u narednom periodu", zaključuje Stričević
Ostavite komentar