Prva javna akcija trans zajednice u Crnoj Gori

Članovi neformalne grupe "Transovci" iz Crne Gore organizovali su prvu javnu akciju trans i rodno varijantne zajednice u ovoj zemlji, kako bi obilježili nadolazeći Međunarodni dan vidljivosti trans osoba, koji se u svijetu obilježava 31.marta.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Queer Montenegro/Vijesti.me
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
"Transovci" neformalno djeluju u okviru LGBTIQ Asocijacije "Queer Montenegro", a njihova ulična akcija Prođimo ispod duge zajedno organizovana je sa željom da se ukaže na potrebu za solidarnošću svih građana i građanki Crne Gore sa trans zajednicom, kroz uzajamno razumijevanje i podršku.
 
Kroz plakate s edukativnim, kreativnim, ali i šaljivim porukama, koji su lijepljeni u raznim dijelovima Podgorice, poslata je poruka prisutnosti i vidljivosti trans osoba u društvu, kažu iz organizacije "Queer Montenegro".
 
 
"Ovom akcijom želimo da pokažemo društvu da smo tu, da nas ima različitih, i da je u redu biti različit, da je u redu izaći iz kutija rodnih uloga i osloboditi se okova društva. Želimo da ukažemo društvu na potrebu za edukacijom i informisanjem, kako bi svi bili jednaki dio zajednice u Crnoj Gori."
 
U patrijarhalnom i heteronormativnom crnogorskom društvu, rodni identitet je posmatran isključivo kroz binarni koncept podjele na "muško" i "žensko", što sa sobom povlači brojne stereotipe i rodne norme. Često, svako prevazilaženje ovih rodnih normi i izlaženje iz rodnih kutija, za trans i rodno varijantne osobe znači osudu, diskriminaciju, odbacivanje, a u mnogo slučajeva i nasilje, bilo verbalno, bilo fizičko, smatraju aktivisti.
 
 
"Mi, trans i rodno varijantne osobe u Crnoj Gori, suočavamo se sa mnogim problemima u svakodnevnom životu, počevši od problema u porodici, društvu, institucijama, školama, radnim mjestima – ukratko u svim aspektima naših života, te je malo mjesta na kojima osjećamo sigurnosti i slobodu da budemo to što jesmo i da izrazimo sebe u potpunosti", poručuju iz Asocijacije "Queer Montenegro".
Ostavite komentar