Projekcija filma "Slobodni" za sarajevske srednjoškolce

Sarajevski srednjoškolci prisustvovali su projekciji filma "Slobodni" i s autorom ovog dokumentarca, hrvatskim redateljem Tomislavom Žajom, razgovarali o problemima osoba s intelektualnim poteškoćama.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 

Višestruko nagrađivani dokumentarni film "Slobodni", koji prati put osoba s mentalnim poteškoćama u Zagrebu, od institucija do samostalnog života, predstavljen je sarajevskim srednjoškolcima. Projekciju filma organizovao je Savez Sumero, a pored srednjoškolaca na posebnim projekcijama, film će pogledati aktivisti političkih partija, te članovi organizacija osoba s invaliditetom, predstavnici institucija vlasti, kao i porodice osoba s invaliditetom.

"Film Slobodni predstavlja ispovijesti kojima je cilj pokazati ljudskost osoba s invaliditetom, koji na delikatan način promatraju sebe i život koji žive, te se hrabro suočavaju sa važnim pitanjima. Promatramo ih dok pokušavaju ostvariti svoje snove – ali ovaj put iz njihove vlastite perspektive", ističe Tomislav Žaja, autor filma koji je prikazivan i nagrađivan na brojnim svjetskim festivalima. Tokom 1016. godine, film je osvojio nagrade za najbolji dugometražni dokumentarac na filmskoj sedmici u Veneciji, Filmskom Arthouse festivalu u Hong Kongu, te na Top Indie Film Awards.

Srednjoškolci i njihovi profesori koji su učestvovali u diskusiji nakon prikazivanja filma, željeli su saznati šta se desilo sa junacima filma, te kako ih je okolina prihvatila kada su se iz institucije za osobe s mentalnim poteškoćama preselili u stambene zgrade.

"Njihova okolina, susjedi su shvatili da se radi o ljudima koji su izuzetno topli, dobri susjedi kakve bi mogli samo poželjeti", objašnjava Žaja i dodaje da je s nekima od njih ostao u kontaktu i nakon snimanja filma.

"Neki su se zaposlili, uspjeli pronaći poslove prema svojim mogućnostima i to im je strašno važno, ne samo zbog plaće, nego, kao i svima nama, zbog rada, zbog toga da smo u komunikacija s drugima, da smo korisni u društvu."

Iz centra Sumero navode kako na području BiH i dalje preovladava tradicionalno zbrinjavanje osoba s intelektualnim teškoćama u institucijama azilnog tipa. Trenutno, u našoj zemlji postoji šest ustanova za zbrinjavanje ove populacije u kojima je smješteno 2000 osoba, od kojih je 120 maloljetne djece.

"Sumero kroz svoje aktivnosti stvara preduslove za ostvarivanje prava osoba s intelektualnim teškoćama i drugim oblicima invaliditeta. Kroz dugogodišnji rad, te provedena istraživanja, možemo reći da najveće poteškoće osoba s invaliditetom predstavljaju nedostatak servisa podrške u lokalnoj zajednici koji bi doprinijeli socijalnom uključivanju ove populacije", istakao je Haris Haverić, direktor SUMERO-a, te izrazio nadu da će u narednim danima film vidjeti što više građana i građanki iz različitih društvenih sfera.

Ostavite komentar