Prava za sve: Priručnik za antidiskriminacijsko zagovaranje

Na osnovu 20-godišnjeg zagovaračkog iskustva i prakse, organizacija Prava za sve objavila je Priručnik za antidiskriminacijsko zagovaranje.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Priručnik je namijenjen organizacijama civilnog društva koje se bave zaštitom i zagovaranjem prava diskriminiranih i marginaliziranih grupa građana. Pored toga, pomoću publikacije, moguće je razumjeti dovoljno osnova za vođenje zagovaračkih kampanja koje nisu primarno antidiskriminacijske.
 
"U procesu donošenja ili izmjena zakona, javno zagovaranje i lobiranje kao sastavni dio zagovaranja, vrlo su važni. U posljednje vrijeme, u našem društvu donose se ili mijenjaju brojni zakoni, često i po hitnom postupku, a građani su iz ovih procesa uglavnom isključeni, bez stvarne mogućnosti utjecanja", navode autori priručnika.
 
Posljedica toga su zakoni koji se u praksi često ne primjenjuju, što uzrokuje brojna kršenja ljudskih prava, posebno ranjivih i manjinskih grupa. Iskustvo govori da javno zagovaranje, praćeno dobrom komunikacijom i uključivanjem građana i šire javnosti u kampanje zagovaranja, vodi tome da se donesene odluke efikasnije provode jer su prihvaćene i prepoznate u javnosti, a građani osjećaju da su učestvovali u donošenju takve odluke, poručuje se u priručniku.
 
 
Kompletan priručnik moguće je pronaći na ovom linku.
Ostavite komentar