Poziv za članstvo u organizacioni odbor i volontere 5. Bh. povorke ponosa

Bh. povorka ponosa predstavlja protest koji u fokus stavlja probleme i potrebe lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba u BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Organizacioni odbor Bosanskohercegovačke (bh.) povorke ponosa poziva sve zainteresovane osobe da se prijave i daju svoj doprinos u organizaciji 5. Bh. povorke ponosa kroz članstvo u organizacionom odboru ili volontiranje.

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa okuplja aktiviste i aktivistice iz cijele Bosne i Hercegovine (BiH) koji volonterskim angažmanom doprinose organizaciji povorke ponosa, smanjenju stigme i diskriminacije LGBTIQ zajednice, kreiranju sigurnih prostora, zalaganjem i zagovaranjem za jednaka prava.

Članstvo odbora povorke uključuje osmišljavanje PR kampanje, saradnju sa medijima, nadležnim institucijama u prijavljivanju i održavanju povorke ponosa kao jednog od najmasovnijih protestnih marševa u BiH, organiziranje događaja i sve aktivnosti neophodne za samu realizaciju povorke i druge aktivnosti.

Iz Bh. povorke ponosa navode da volonterski angažman obično počinje mjesec prije održavanja povorke, a ove godine su odlučili da volonteri koji žele dati svoj doprinos u organizaciji ovog događaja se mogu prijaviti bez obzira na prethodno iskustvo. Volonteri neće imati obavezu kontinuiranog učešća u radu na pripremi Bh. povorke ponosa kao što je to slučaj sa članovima organizacionog odbora.

Od volontera se očekuje da imaju razumijevanje i prihvaćane principe i vrijednosti Bh. povorke ponosa, timski rad, komunikacijske i organizacijske vještine, učešće u organizaciji događaja poput zabava, diskusija, filmskih večera, kao i kreiranje postova za društvene mreže, izrade transparenata itd. Za sve volontere će biti organizovane edukativne radionice.

Bh. povorka ponosa je protest koji u fokus stavlja probleme i potrebe lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba u BiH. Bh. povorka ponosa se bori za ravnopravnost, ljudska prava, siguran prostor, te život oslobođen od nasilja, kako LGBTIQ osoba, tako i svih drugih pojedinaca i pojedinki, i grupa u društvu nad kojima se događa nepravda, diskriminacija i nasilje.

Bh. povorka ponosa poštuje principe i vrijednosti antifašizma, ravnopravnosti, solidarnosti, slobode, socijalne pravde, samoodređenja, sekularnosti, inkluzivnosti, antimilitarizma, vladavine prava, spremnosti na dijalog i nenasilne komunikacije.

Rok za prijavu je 29.10.2023.

Više detalja, kao i forma za prijavu, dostupni su na ovom linku.

Ostavite komentar