Podrška Orlandu iz Sarajeva

Više desetina sarajevskih aktivista i aktivistica okupilo se jučer ispred Historijskog muzeja BiH kako bi odali počast stradalima u napadu u Orlandu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Lamija B./Lejla H.
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Simboličnom akcijom pod nazivom "Stojimo za ubijene u Orlandu: Ljubav je ljubav, zločin je zločin", okupljeni građani željeli su izraziti solidarnost sa žrtvama homofobnog napada u Orlandu, u kojem je život izgubilo 50, a ranjeno više od 50 osoba.

Inicijatorice akcije bile su LGBT aktivistice Lejla Huremović i Lamija Begagić koje kažu da su na ovaj način željele poručiti da je "zločin - zločin" i da ne smijemo dozvoliti da se pravi "imaginarna hijerarhija žrtava koje treba oplakivati manje, više ili nikako".

"Takođe, željele smo ukazati i na nasilje koje se dešava nad LGBTI osobama u našoj državi, te da se svako nasilje ovog tipa mora okarakterisati kao zločin iz mržnje", poručuju aktivistice.

Svaki homofobni napad je udar na zajednicu, a naročito je teško ukoliko ovakvi zločini iz mržnje odnesu toliko žrtava, smatraju Begagić i Huremović.
 
"To je uvijek pokazatelj da ne postoji sigurno mjesto, da to nisu čak ni društva koja se diče pravima i slobodama za sve i na tim principima grade cijelu mitologiju. No, to nam je i opomena da se mora nastaviti s insistiranjem na tome da se svaki zločin iz mržnje procesuira, da se stvari nazovu pravim imenom i da se ne dozvoli nikakva relativizacija žrtava što se u našoj javnosti često radi. Na nasilje se ne odgovara nasiljem, već nepovlačenjem i neodustajenjem, dapače, edukacijom, izlaženjem, pokazivanjem i stalnim ponavljanjem: To smo mi, živimo s vama i pored vas, negdje izlazimo subotom uveče, negdje slušamo muziku, družimo se i plešemo i nemate nam pravo zbog toga ugroziti ili oduzeti život. I nema ali."
 
Inicijatorice skupa ističu da su zadovoljne brojem okupljenih osoba jer je riječ o gerilskoj akciji, koja je organizovana u samo nekoliko sati.
 
"Mnogo je pomogla društvena mreža Facebook za širenje informacije. Bilo je novih ljudi, ali svakako bi moglo da bude mnogo više, jer nažalost još uvijek se na većini protesta vrte jedni te isti ljudi. Ali to nije slučaj samo kada govorimo o okupljanima u vezi sa LGBTI osobama, generalno je tako."
 
Napad koji se prije nekoliko dana dogodio u Orlandu predstavlja najmasovnije ubistvo počinjeno vatrenim oružjem u historiji SAD-a, pišu američki mediji.
Ostavite komentar