PitchWise 2021: Nismo same!

Festival PitchWise biće organizovan šesnaesti put u Sarajevu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Šesnaesti PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u Bosni i Hercegovini 2021. održaće se u Sarajevu od 9. do 12. septembra, a ovogodišnja tema festivala je: “Nismo same”.

Festival PitchWise okuplja umjetnike i umjetnice i aktiviste i aktivistice različitih generacija iz BiH i svijeta, a organizuje ga feminističko aktivistička organizacija Fondacija CURE.

“Trudimo se da na jednom mjestu okupimo predstavnice i pripadnice manjinskih i marginalizovanih grupa u BiH i svijetu, da govorimo o pitanjima kojima se u javnosti rijetko ili nikako ne govori, kako bi izrazile svoju solidarnost, stale jedna uz drugu u vrijeme krize i predstavile svoje iskustvo u prostoru u kojem nema osude”, poručuju iz Fondacije CURE.

Osnovni cilj PitchWise festivala je, kako navode iz Fondacije CURE, činiti i promovisati pozitivne promjene u direktnom okruženju kroz angažovanu umjetnost i aktivizam, a u okviru ovogodišnjeg festivala biće organizovane izložbe, kreativne radionice, predavanja, performansi, predstave, promocije knjiga, kao i diskusije o marginaliziranim društvenim grupama.

Iz Fondacije CURE napominju da je svako iskustvo diskriminacije i nasilja, kao i način reagovanja na nasilje, drugačije, ali da je sistem “koji toleriše diskriminaciju i nasilje isti” zbog čega je veoma važno pružiti podršku svim ženama koje su diskriminisane i koje su preživjele ili preživljavaju nasilje.

Više informacija o festivalu biće dostupno na web stranici Fondacije CURE, kao i na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru.

Ostavite komentar