Parking mjesta za osobe sa invaliditetom u Mostaru - Vjerujete li svojim očima ili Barbariću?

Direktor jedno, stvarnost drugo - jesu li parking mjesta za osobe s invaliditetom u Mostaru urađena po pravilima?
Foto: 
Bljesak.info
Podijeli ovaj članak: 

''Sve je po propisima'', rekao je direktor Javnog Preduzeća Mostar Parking, Ivan Barbarić, komentirajući standarde i širinu parking mjesta za osobe s invaliditetom.

Sve po pravilu

Odgovarajući na pitanja slušatelja Radio postaje Arena, umjesto obraćanja medjima na press-konferenciji nakon velike bure oko situacije sa sustavom naplate parkinga i prozivki oko besplatnih karata, rekao je, kad su u pitanju dimenzije parkirnih mjesta za osobe s invaliditetom, da nije prometne struke ali da se dovoljno načitao pravilnika o parking mjestima i dužini parking mjesta. Kaže kako je, po važećem zakonu u BiH, minimalna dužina parking mjesta je od 4,75 do pet metara.

''Mi kad smo radili iscrtavanja parking mjesta, mislim da smo radili preko pet metara. Negdje 5.30 metara, negdje pet. Invalidska parking mjesta su uvijek duža za pola metra do metar u odnosu na postojeća i invalidska mjesta u većini slučajeva ukoliko su to okomita ne uzdužna, parking mjesta imaju pojas pored parking mjesta tako da osoba s invaliditetom može izići iz auta'', kazao je Barbarić.

Poziv građanima

Kaže kako će se građanima koji im se jave i zatraže javiti prilikom obilježavanja parking mjesta, te će obilježiti mjesta gdje žive ljudi s invaliditetom. Pozvao je i sve građane, koji imaju potrebu za takvim mjestom, da se jave Mostar Parkingu sa zahtjevom.

Za kraj ove teme, konstatirao je da je sada sve obilježeno po pravilu.

Foto: Kako treba izgledati parking mjesto sa međuprostorom

Šunjić: Parking mjesta nisu propisno obilježena

No, bivša gradska vijećnica Vesna Šunjić (HRS), koja je po pitanju ove teme bila najglasnija u vijećnici, kazala je za Bljesak.info kako su parking mjesta za osobe s invaliditetom standardnih dimenzija te nemaju potrebna proširenja.

"Mjesto za osobe s invaliditetom i korisnike ortopedskih kolica i slabo pokretne osobe koje moraju korsititi pomagala, moraju imati proširenje od 120cm. Postoji Uredba koja taj dio definira. Naša parking mjesta koja su obilježena za osobe s invaliditetom imaju otprilike standardne dimenzije.'', kaže Šunjić, konstatirajući da je iscrtan ''samo nekakav znak''.

''To znači da osoba s invaliditetom, odnosno korisnik ortopedskih kolica koje ima vozilo prilagođeno na ručne komande, ne može prići svom vlastitom autu onda je to situacija da netko mora to vozilo izvesti s parking mjesta na sred ceste, da se ta osoba doveze do svog vozila, uđe u vozilo i sjedne. Naravno osobama koji su korisnici ortopedskih kolica u svakom slučaju treba netko pomoći da kolica ubaci u auto. No, postoji Uredba koja jasno kaže da parking mjesta za osobe s invaliditetom moraju biti proširena i imati proširenja sa strane'', kazala je Šunjić.

Dodala je da postoji i odluka Gradskog vijeća, koja kaže da deset posto mjesta u gradu mora biti obilježeno za osobe s invaliditetom, a Mostar Parking to sigurno nije ispoštovao.

Komentirajući Barbarićev poziv osobama s invaliditetom da se jave gdje žive pa će im se prilikom iscrtavanja parkinga iscrtati i obilježiti parkirno mjesto, Šunjić je kazala da je neispravno odgovornost prebacivati na osobe s invaliditetom.

Poziv da se osobe s invaliditetom jave - to je neispravno jer se ta odgovoronost ne može prebacivati na osobe s invaliditetom. Parking ili od Centra za socijalni rad ili od MUP-a može dobiti broj osoba i adrese koje imaju oznaku za invalidsko parkiranje koje su dobili za svoje vozilo. To je što se tiče vanuličnih parkinga, a uličnih, jasno je, deset posto i izvolite'', kaže Šunjić.

Dodaje da se parking mjestima koja su obilježili, ne može prići. Šunjić kaže kako razumije da nemaju sve osobe s invaliditetom poteškoće u kretanju, ali postoji neki standard, koji bi se morao poštovati.

Nije se vodilo računa o osobama sa invaliditetom

Iz Udruge Down sindrom Mostar, također potvrđuju da parking mjesta za osobe s invaliditetom nisu iscrtana po pravilima i propisima.

''Parking mjesta nisu obilježena kako bi trebali biti. Ispred naše udruge je klasična dimenzija i jedina dobra stvar je što je zadnji parking pa možeš, ali sa strane se trebalo iscrtati. Mi smo prije ispred Udruge imali dva mjesta, pa su nam kasnije precrtali jedno. Ali nama trebaju dva parking mjesta. Mi naprimjer imamo roditelje koji djecu dovode na terapiju, a imaš zauzeta parking mjesta. Djeca kasne na terapiju jer se ne može od parkiranih institucija doći do parking mjesta'', kazao je Igor Ledić predsjednik Udruge.

On je pitao gradsko poduzeće, zašto ispred Gradske uprave u Cernici ispred ureda za ovjeravanje dokumenata nema parking mjesto za osobe sa invaliditetom.

''Ima rampa, a nema mjesta. Ispred HDZ-a ima parking za osobe sa invaliditetom koji je u lokvi, kad kiša padne on pliva. Parkinzi nisu napravljeni i nije se vodilo računa o osobama s invaliditetom, a po zakonu javni parking treba 0,5 parking mjesta za osobe s invaliditetom. Primjerice na 20 parking mjesta ide jedno takvo mjesto'', kaže Ledić.

Što se tiče poziva građanima s invaliditetom koje je spominjao Barbarić, Ledić kaže kako te osobe imaju pravo na svoje osobno mjesto u kvartu.

"Parking za osobe sa invaliditetom mora biti širi, a kad pogledaš po gradu, nije širi koliko treba biti. Ako imaš auto sa strane pa sa strane moraš izvesti osobu sa invaliditetom, nemaš bočno obilježene žute rebraste linije, odnosno dodatnih pola metra više do 80 cm koji trebaju da se nesmetano može izaći iz auta, a da ne blokiraš drugi pomet'', kazao je Ledić.

Dodaje da je takvo stanje, ali da su sretni što su im ikako iscrtali mjesta, te da sigurno nije urađeno po standardima i na većini mjesta nije prilagođeno svim osoba s invaliditetom.

Tekst je preuzet sa portala Bljesak.info .

Ostavite komentar