Ovogodišnja bh. povorka ponosa u avgustu u Sarajevu

Pod sloganom “Otpor sa margine” će se 14. avgusta u Sarajevu održati ovogodišnja bh. povorka ponosa.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Nejra Hasečić
Podijeli ovaj članak: 

Iz Organizacionog odbora bh. povorke ponosa su najavili da će ovogodišnja povorka ponosa uz slogan “Otporom sa margine” biti održana 14. avgusta sa početkom u 12 sati u Sarajevu.

“Mi, lezbejke, gejevi, biseksualne, trans, interspolne i queer osobe izlazimo na ulicu jer pandemijska ograničenja živimo svakodnevno”, piše u saopštenju Organizacionog odbora bh. povorke ponosa.

Organizatori poručuju da je povorka ponosa neophodan politički protest, iskaz otpora, kao i način da se ukaže na sve institucionalne, zakonske i socio-ekonomske prepreke sa kojima se LGBTIQ osobe kontinuirano i svakodnevno suočavaju.

Prava i slobode LGBTIQ osoba dodatno su pogoršane tokom pandemije koronavirusa, potisnute u marginu, a u saopštenju se navodi i da je prema LGBTIQ osobama, tokom prošle godine, povećan broj nasilja u porodici, a vidljivost njihovih iskustva skoro da nije ni postojala.

“Nerazumijevanje i teška komunikacija sa članovima i članicama porodica o svojim identitetima povećala je pritiske, nasilje i dovela do ozbiljnih psihičkih posljedica za LGBTIQ osobe. Zbog toga ove godine još intenzivnije naglašavamo marginu i s nje pružamo otpor”, piše u saopštenju.

Iz Organizacionog odbora bh. povorke ponosa poručuju da, ove godine, sa ulica žele poslati jasnu poruku da LGBTIQ osobe i dalje postoje, te da će nastaviti pružati otpor stalnoj izloženosti strahu, nasilju, diskriminaciji, kršenju njihovih osnovnih ljudskih prava i neravnopravnom tretmanu.

Bh. povorka ponosa organizuje se s ciljem unapređenja svakodnevnog života LGBTIQ osoba u BiH, a organizatori, između ostalog, poručuju i to da se LGBTIQ osobe u BiH i dalje suočavaju sa homofobijom, bifobijom, transfobijom i interfobijom prilikom odlaska u javne institucije, kafiće, restorane, pozorišta, kina ili bilo koje drugo javno mjesto.

Iz Organizacionog odbora bh. povorke ponosa su poručili još i da bi svaki prostor trebao biti jednako dostupan, siguran i slobodan svima, te da se od organizatora i organizatorica LGBTIQ događaja ne smije zahtijevati nerealne i neravnopravne mjere dodatne sigurnosti.

“Naš cilj je borba za javni prostor u kom će se svako osjećati sigurno bez da mora oko sebe imati zaštitare i zaštitarke”, poručuju organizatori.

Broj učesnika i učesnica povorke će tokom povorke biti u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Ostavite komentar