Otvori zadnja, ima izać’: Forum teatar stigao u Sarajevo

Učenici i učenice Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sarajeva izveli su sinoć predstavu "Otvori zadnja, ima izać'" u sklopu kampanje "Forum teatar: Živimo različitosti".
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Damir Prljača
Podijeli ovaj članak: 
Kroz igru i teatar, učenici su svojim školskim drugovima, nastavnicima i roditeljima ispričali priču o jednoj od svakodnevnih scena u sarajevskim tramvajima, u kojoj grupa starijih dječaka verbalno i fizički maltretira drugog dječaka zbog njegovog izgleda. Na ovaj način djeca su željela prenijeti poruku jednakosti, i ukazati na to da mnogi od njihovih vršnjaka često prolaze kroz različite oblike diskriminacije zbog fizičkog izgleda, ponašanja ili stila oblačenja.
 
Nejla Pljakić, 15-godišnja učenica, smatra da će problem uvijek nastati ukoliko neka djevojčica igra fudbal ili dječak želi obući rozu majicu.
 
"Kada neko radi nešto na svoj način i pokušava da bude jedinstven, bude diskriminisan. Ako neko ima svoj određeni stil koji ne podržava grupa, odmah dolazi do zezanja", kaže Nejla i dodaje da to može biti bolno iskustvo djetetu koje pokušava da bude ono što jest, ali ga društvo ne prihvata.
 
 
Profesorica Likovne kulture Adila Kapetanović Hamzić pomagala je djeci u osmišljavanju scenarija i smatra kako im je rad na predstavi pomogao da bolje shvate šta znači biti diskriminisan.
 
"Upoznavajući se sa Forum teatrom i radeći sa djecom došla sam do zaključka da postoje stvari o kojima se može, ali i one o kojima se još uvijek ne može pričati jer nismo na tom stepenu društvenog razvoja. Ali je vrlo interesantno raditi sa mladim ljudima i to koliko je ovih 15 učenika, sa koliko sam ja radila našu školsku predstavu, sazrilo u međuvremenu i koliko su ideja oni sami donosili", kaže Kapetanović Hamzić.
 
 
Pored igranja u Sarajevu, predstave su svojim sugrađanima predstavili i učenici u Goraždu, Foči, Gradačcu, Odžaku, Kiseljaku, a slijedi predstava u Mostaru, kao i centralne priredbe u Sarajevu i Banjaluci.
 
Forum teatar poseban je umjetnički koncept u kojem publika kroz interakciju sa glumcima može utjecati na sadržaj predstave i kreirati vlastiti kraj djela. Koncept je nastao 1971. godine kako bi se putem teatra razgovaralo o socijalno-političkim pitanjima u lokalnoj zajednici, a i danas se koristi kao snažno sredstvo u uspostavljanju društvenog dijaloga.
 
 
Kampanju "Forum teatar: Živimo različitosti" od decembra prošle godine realizuje ''Jednakost za sve: Koalicija civilnog društva u borbi protiv diskriminacije''.
Ostavite komentar