Osobe s invaliditetom poslale poruku: "Mogu sve što poželim"

Građani i građanke Banjaluke još jednom su dobili priliku pogledati modnu reviju "Baš po mjeri".
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Aleksandar Čavić
Podijeli ovaj članak: 
Modna revija osoba s invaliditetom "Baš po mjeri" održana je sinoć četvrtu godinu zaredom u banjalučkom Banskom dvoru. Ovogodišnji moto revije je bio "Mogu sve što poželim", a kreacije dizajnerke Aleksandre Ivanković predstavilo je 29 žena i 15 muškaraca sa različitim vrstama invaliditeta.
 
Foto: Aleksandar Čavić
 
"Cilj je da se podigne svijest o osobama sa invaliditetom, da prikažemo ljepotu različitosti, da invalidnost nije jedino što treba da ih karakteriše, već da im damo mogućnost za potpunu inkluziju u društvu", rekla je Snežana Kutlešić-Stević, organizatorica revije. Ovogodišnji moto revije "Mogu sve što poželim" poručuje da osobe s invaliditetom mogu i žele da se školuju, rade i žive život dostojanstven svakog čovjeka, kaže Kutlešić-Stević.
 
Sa tradicionalnim motivima zmijanjskog veza, prirodnim materijalima i zemljanim bojama, učesnici koji dolaze iz saveza ili udruženja osoba s invaliditetom iz cijele BiH, predstavili su odjevne kreacije po "svojoj mjeri". Jedna od učesnica revije je i Jovana Džever koja kaže da je revija način za smanjenje predradsuda i da je u tom smislu ova revija značajno doprinijela i ranijih godina.
 
Foto: Aleksandar Čavić
 
"Osobe s invaliditetom se pojavljuju u ulozi koja konkretno nema veze sa invaliditetom. Tu večer su modeli, dotjerani i lijepi i pored toga, oni sami postepeno grade pozitivnu sliku o sebi kao pojedincima koji mogu sve što požele", kazala je Džever koja je dodala da bi uklanjanje barijera pomoglo osobama s invaliditetom da budu punopravni članovi društva.
 
Učesnici revije su sinoć sa profesionalnim plesačima plesnog kluba "Habanera" i zaplesali, te izveli tri plesne tačke, a nastupili su etno grupa "Iva" i hor "Castratonica".
 
Prema riječima organizatorice svake godine je sve veći broj zainteresovanih učesnika, ali i publike, a prostor Banskog dvora gdje se revija organizovala i prethodnih godina, ispunjen je do posljednjeg mjesta. 
 
Modna revija "Baš po mjeri" organizovana je uz pomoć oko 50 volontera, a ove godine je imala i humanitarni karakter za dvije djevojke s invaliditetom koje su učestvovale na reviji i trenutno su u procesu liječenja.
 
Foto: Aleksandar Čavić
Ostavite komentar