Osmomartovski marš: Progovori, nemaj srama, nisi kriva, nisi sama!

Tradicionalnom šetnjom skrenuta pažnja na nepovoljan položaj žena u BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
Kako bi ukazali na razne oblike nasilja sa kojima se suočavaju žene u bh. društvu Fondacija CURE je u Sarajevu danas organizovala osmomartovski marš tokom kojeg je prvi put izveden i performans "Nasilnik na tvom putu". Cilj ovog performansa koji se izvodi u gradovima širom svijeta je davanje podrške ugroženim ženama.
 
"Ono što je cilj jeste da svakodnevno govorimo o vidovima nasilja sa kojima se susrećemo, od toga da nas spaljuju na javnim trgovima do toga da nas ubijaju raznim komentarima, seksističkim i mizogenim komentarima putem društvenih mreža, da nas šef seksualno uznemirava na radnom mjestu, da ne možemo da napredujemo do određenih pozicija, da nismo plaćene kao naše muške kolege, mobinga sa kojima se nosimo", kaže Vildana Džekman, aktivistkinja i feministkinja Fondacije CURE. 
 
Pored problema nasilja nad ženama, organizatorice marša željele su skrenuti pažnja i na generalno nepovoljan položaj žena u BiH. Tokom šetnje su poslane glasne poruke: "Pretučene, izbodene, kiretažom izmučene. Silovane, ubijene i zato još okrivljene. Progovori, nemaj srama, nisi kriva, nisi sama". 
 
 
Performans "Nasilnik na tvom putu" ("Un violador en tu camino") prvi put je izveden u Čileu, a organizovao ga je feministički kolektiv Lastesis. U izvedbi sarajevskog performansa pored aktivistkinja Fondacije CURE, učesvovale su studentice i aktivistkinje za prava žena.
 
"Nasilnik na tvom putu je podrška svim ženama koje su prošle kroz bilo kakvu vrstu nasilja, ali isto tako želimo da podsjetimo sve građane BiH da je ovo demokratsko društvo i da mi šutnjom hrabrimo sistem u kojem živimo", kaže aktivistkinja i studentica demokratije i ljudskih prava, Ajla Burina.
 
Iz Fondacije CURE poručuju da je ovogodišnji marš posvećen i ženama koje zbog različitih razloga nisu bile u mogućnosti da se pridruže današnjoj šetnji. To se posebno odnosi na žene s invaliditetom koje im se zbog arhitektonskih barijera nisu mogle pridružiti, ali i na oboljele žene, žene kojima je danas radni dan ili žene koje brinu o osobama treće životne dobi ili o djeci s poteškoćama u razvoju.
 

Ostavite komentar