OSCE: Počela godišnja konferencija o ljudskim pravima

Najveća evropska konferencija o ljudskim pravima "Human Dimension Implementation Meeting" održava se u Varšavi od 19. do 30. septembra.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
OSCE/Piotr Markowski
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Konferencija okuplja 57 država članica OSCE-a, kao i druge partnere za saradnju, međunarodne organizacije i članove civilnog društva, i prilika je za razmjenu pozitivnih iskustava iz pojedinih društava, te za kreiranje budućih preporuka.
 
Na ovogodišnjoj konferenciji očekuje se dolazak 460 nevladinih organizacija i blizu 1400 učesnika, koji će tokom deset dana i 20 sesija, diskutovati o trenutnom stanju i zaštiti ljudskih prava na području Evrope.
 
"Dvadeset puta, tokom 25-godišnjeg postojanja ODIHR-a, 'Human Dimension Implementation Meeting' omogućio je civilnom društvu i vladama pristup i diskusiju o opredijeljenosti za ljudska prava. Ponosni smo da nas je ovo nasljeđe dovelo do toga da smo postali najveći i najotvoreniji događaj za ljudska prava u OSCE području i nadamo se da će se ovaj važan doprinos ljudskoj dimenziji u polju sigurnosti nastaviti u narednim godinama", izjavio je Michael Georg Link, direktor ODIHR-a, organizacije pri OSCE-u koja organizuje ovaj događaj.
 
Među ostalim temama na ovogodišnjoj konferenciji, učesnici će govoriti i o slobodi izražavanja i slobodi medija, slobodi udruživanja, pravima migranata i izbjeglica i borbi protiv ksenofobije, rasizma i diskriminacije.
 
Zainteresovani širom svijeta mogu pratiti konferenciju putem live streama koji je dostupan na engleskom i ruskom jeziku.
Ostavite komentar