Online radionica o preduzimanju mjera protiv seksualnog uznemiravanja na poslu

Na radionici će, između ostalog, biti predstavljenji primjeri iz sudske prakse i uloga poslodavaca u prevenciji seksualnog uznemiravanja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” iz Mostara u utorak, 14. maja ove godine, organizuje online edukativnu radionicu “Koje mjere preduzeti protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu” koju će voditi sutkinja Nives Ćetojević.

Učesnici radionice će, kako je najavljeno, imati priliku učiti o tome šta je uznemiravanje na osnovu spola i šta je seksualno uznemiravanje, kao i ko sve može biti izvršilac i žrtva radnje uznemiravanja na osnovu spola ili seksualnog uznemiravanja. Također, na radionici će se predstaviti i uloga poslodavaca u prevenciji seksualnog uznemiravanja, kao i načini zaštite od seksualnog uznemiravanja i uznemiravanja na osnovu spola na radnom mjestu.

Osim toga, sutkinja i voditeljica radionice Nives Ćetojević će o navedenim temama govoriti i o primjerima iz sudske prakse. Ćetojević je, između ostalog, dugogodišnja edukatorica Centra za edukaciju sudija i tužilaca Republike Srpske za razne oblasti, uključujući prekršaje iz oblasti poreza, nasilja u porodici, izvršni postupak i slobodu izražavanja. Učestvovala je na brojnim međunarodnim i regionalnim konferencijama iz oblasti rodne ravnopravnosti i nasilja u porodici. Imenovana je za eksperticu Vijeća Evrope za slobodu izražavanja u okviru JUFREX projekta za Zapadni Balkan i održala je nekoliko edukacija vezanih za primjenu člana 10. Konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Kao članica Udruženja žena sudija Bosne i Hercegovine učestvovala je u raznim projektima, u kojima je bila edukatorica za pitanja etike i inegriteta nosilaca pravosudne funkcije i rodne ravnopravnosti.

Radionicu će biti moguće pratiti putem ovog linka, a svi zainteresovani mogu se prijaviti za prisustvo do 13. maja putem e- info@dignitet.ba. Više informacija dostupno je na Facebook profilu i web stranici Udruženja za edukaciju i razvoj “Dignitet”.

Radionica će biti održana u okviru projekta “Žene u fokusu radnih prava“ koji provodi Udruženje za edukaciju i razvoj „Dignitet“, a podržan je od strane organizacija „LIR evolucija“ i Udruženja građana „Nešto Više“ kroz program Evropske unije “EU podrška unapređenju radnih i ljudskih prava kroz digitalizaciju”.

Ostavite komentar