Određen pritvor osumnjičenim za razbojništvo i iznudu nad pripadnicima LGBTI zajednice

Policija i tužilaštvo reagovali su nakon što su korisnici pravnog savjetovanja za LGBTI osobe Sarajevskog otvorenog centra prijavili slučajeve.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

Općinski sud u Sarajevu odredio je ove sedmice jednomjesečni pritvor dvjema osobama koje su osumnjičene da su počinile djela razbojništva i iznude na štetu dvojice pripadnika LGBTI zajednice, saopšteno je iz Tužilašva Kantona Sarajevo.

“Osumnjičeni su najranije od sredine oktobra 2023. godine pa do lišenja slobode predstavljajući se kao pripadnici LGBT zajednice dogovorili susrete sa drugim muškarcima, od kojih najveći broj stranih državljana koji su turistički boravili u posjeti Bosni i Hercegovini, da bi potom nad istima počinili krivično djelo razbojništva, prijeteći im nasiljem i otkrivanjem drugim njima bliskim licima seksualnu orijentaciju”, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

Osumnjičenima je pritvor određen zbog, kako se navodi, opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, odnosno zbog bojazni da će "dovršiti pokušano krivično djelo ili da će učiniti krivično djelo kojim prijeti, a za ta krivična djela može se izreći kazna zatvora najmanje od tri godine ili teža kazna".

Iz Sarajevskog otvorenog centra (SOC) pozdravili su brzu reakcije policije i tužilaštva koja je uslijedila nakon prijava korisnika pravnog savjetovanja za LGBTI osobe pri SOC-u.

“Ovaj konkretan primjer ilustrira zašto je bitno da LGBTI žrtve prijave svaki napad motiviran seksualnom orijentacijom/rodnim identitetom nadležnim institucijama kako bi počinitelji bili procesuirani i krivično sankcionirani. Ohrabrujemo vas da u slučaju potrebe koristite usluge pravnog savjetovanja SOC posebno jer vam kroz postojeću saradnju sa nadležnim institucijama i ekspertizu možemo pružiti maksimalni obim pomoći imajući na umu sve specifičnosti LGBTI zajednice u BiH", poručili su iz pravnog tima SOC-a.

I dok se istraga u ovom predmetu nastavlja, iz SOC-a su pozvali sve pripadnike LGBTI zajednice da prijave svaki oblik nasilja, prijetnji ili bilo koji drugi oblik krivičnog djela iz mržnje ili diskriminacije zbog LGBTI identiteta da kontaktiraju njihov pravni tim za besplatno savjetovanje.

Savjetovanje je dostupno putem telefona (Viber, Whattsapp) 062/123-561 ili e-maila pravnosavjetovanje@soc.ba.

Ostavite komentar