Odobrena sredstva za nabavku lijeka za oboljele od cistične fibroze u FBiH

Iz Udruženja za cističnu fibrozu u BiH poručili da će njihova borba za adekvatnom zdravstvenom zaštitom trajati sve dok sva djeca ne budu dobila lijek Kaftrio.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Udruženje za cističnu fibrozu BiH / Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Na jučerašnjoj sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donesena je odluka prema kojoj se ta vlada odriče sredstava za nabavku automobila u iznosu od dva miliona KM, a koja će biti preusmjerena za nabavku lijeka Kaftrio za oboljele od cistične fibroze.

Iz Udruženja za cističnu fibrozu u BiH navode da su zadovoljni ovom odlukom, ali da je način na koji su izdvojena sredstva za lijek “daleko od dostojanstvenog”. Osim toga, naveli su da ukoliko su ta dva miliona KM namijenjena za svu djecu kojima je trenutno potreban lijek Kaftrio, to znači da je lijek odobren za tri mjeseca u godini, odnosno da se dobijanje lijeka može očekivati tek u posljednjem kvartalu ove godine.

“Ministar zdravstva Federacije BiH jeste naveo da je ovo ad hoc rješenje, te da se za iduću godinu očekuje izdvajanje sredstava u iznosu od 12 miliona KM za cističnu fibrozu, što je itekako pohvalno, ali s obzirom da se budžet usvaja krajem mjeseca marta svake godine, postoji bojazan da će ova dva miliona KM biti prolongirana na prvi kvartal iduće godine, umjesto na zadnji kvartal tekuće godine”, saopšteno je iz Udruženja.

Cistična fibroza je rijetka i neizlječiva bolest koja napada skoro sve organe. A ako pacijenti ne uzimaju redovne i adekvatne terapije, javljaju se komplikacije zbog gustog sekreta koji se nakuplja na organima, što dovodi do zamaranja, otežanog disanja, infekcija, upala i komplikacija, a u konačnici se skraćuje i životni vijek pacijenata.

Udruženje za cističnu fibrozu u BiH je sredinom ovog mjeseca uputilo javni apel premijeru Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću i federalnom ministru zdravstva Nediljku Rimcu da se u što kraćem roku odazovu dopisima koje im je Udruženje uputilo više puta putem protokola.

Udruženje je u apelu navelo da su 28 pacijenata u FBiH, od kojih su 24 djeca, jedini u Evropi i regionu koji do danas nemaju pravo na liječenje inovativnom modularnom terapijom Kaftrio. Ovaj lijek je od 22. septembra 2022. godine dostupan i pacijentima u Republici Srpskoj (RS).

Već krajem mjeseca, 22. juna, održali su proteste ispred zgrade Federalnog ministarstva zdravstva na kojima su od predstavnika Federalnog ministarstva zdravstva i Vlade Federacije BiH tražili da se, po hitnom postupku, omogući nabavka lijeka Kaftrio kako bi se spasili životi oboljelih od cistične fibroze.

Iz Udruženja za cističnu fibrozu su poručili da će njihova borba za adekvatnom zdravstvenom zaštitom trajati sve dok sva djeca ne budu dobila lijek Kaftrio.

Ostavite komentar