Objavljen serijal kratkih video filmova o trgovini ljudima

Serijal filmova predstavlja tri lične priče žrtava trgovine ljudima.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Centar ženskih prava
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Organizacija Centar ženskih prava iz Zenice objavila je serijal kratkih filmova o trgovini ljudima. Danas, na Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima, objavljujemo njihov posljednji od tri videa koji su zasnovani na ličnim pričama žrtava trgovine ljudima.

“Kroz serijal kratkih filmova želimo ukazati da je trgovina ljudima sveprisutna u BiH, da ona nije običaj, nije dio kulture, nego krivično djelo!”, ističu iz Centra ženskih prava.

Serijal kratkih filmova pod nazivom “Glas žrtava trgovine ljudima” je, kako su naveli iz Centra, objavljen s ciljem doprinosa prevenciji i suzbijanju trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini.

Naziv trećeg filma koji je objavila ova organizacija je “Za mene je dobio para koliko košta 40 kila faširanog mesa”, a govori o iskustvu 16-godišnje žrtve trgovine ljudima. Ranije su objavljeni filmovi "Nisam htio da prosim" i  "Otac me udao sa 14 godina...".

U filmu su učestvovali glumci "Škole glume" Kulturno-sportskog centra Kakanj.

Trgovina ljudima je globalni fenomen koji se manifestuje kroz različite oblike, uključujući seksualnu eksploataciju, prisilni rad i prosjačenje. Žrtva trgovine ljudima može biti bilo ko, a izuzetak nisu ni djeca. Prema pisanju Al Jazeere Balkans, prošle godine u Bosni i Hercegovini je registrovano 28 slučajeva u kojima su djeca, 17 djevojčica i 11 dječaka, bili žrtve trgovine ljudi.

Ostavite komentar