Novinarska nagrada za izvještavanje o LGBTI pravima i kulturi

Novinari i novinarke i ostali predstavnici medija mogu se prijaviti na konkurs "Pero poštovanja" posvećen medijskom izvještavanju o LGBTI populaciji u BiH.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Helsinški odbor za ljudska prava u saradnji s Asocijacijom za demokratske inicijative, u okviru projekta (Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba, poziva zainteresovane autore i autorice da dostave svoje novinarske radove na temu LGBTI populacije u BiH.
 
Konkurs ima za cilj podržavanje kvalitetnog, objektivnog i savjesnog izvještavanja o LGBTI populaciji i njihovim svakodnevnim problemima, zbog važnosti medijskog promovisanja LGBTI prava i kulture u vremenu i prostoru u kojem preovladavaju homofobični i transfobični stavovi, stereotipno predstavljanje LGBTI populacije, stigmatizacija i diskriminacija.
 
Svi zainteresovani mogu poslati pisane radove (online ili štampane članke) i/ili dokumente medijske produkcije (reportaža, audio ili video). To mogu biti dokumenti koji su objavljeni u prethodnom periodu, ali u obzir dolaze i radovi koji do sada nisu promovisani u javnosti. 
 
Kandidovane priče (objavljene ili pripremljene, a neobjavljene) ne smiju biti starije od pet godina.
 
O pristiglim dokumentima odlučivaće tročlana Komisija. Novinarska nagrada "Pero poštovanja" biće javno dodijeljena početkom mjeseca decembra. Pobjednički rad biće promovisan kao primjer dobre novinarske prakse, objavljen putem web i facebook stranica partnerskih organizacija, te kroz online mreže kao što je Mreža mira, Diskriminacija.ba, Lgbti.ba i slično. Ujedno, pobjednički rad biće predstavljen  u TV emisiji koja će biti emitovana 16.12.2017. godine na RTV BN iz Bijeljine.
 
Projekat "Ne)vidljive manjine - Nulta tolerancija prema diskriminaciji LGBT osoba" podržan je u sklopu Programa podrške marginalizovanim grupama (PPMG) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
 
Krajnji rok za slanje radova je 25.11.2017. godine do 16.00 sati.
 
Za više informacija možete pozvati Helsinški odbor za ljudska prava putem tel. 055/210 851. (kontakt osoba: Mirjana Ćuskić) ili se obratiti putem e-mail-a: helcomm@teol.net.
Ostavite komentar