KS: U januaru izdato 278 kazni zbog nedozvoljenog parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom

Za bespravno parkiranje na mjestu rezerviranom za osobe s invaliditetom od prošle godine se propisuju novčane kazne u iznosu od 200 KM.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su tokom januara 2024. izdali 278 prekršajnih naloga vozačima koji su svoja vozila bespravno parkirali na parking mjesta predviđena za osobe s invaliditetom, saopšteno je danas iz policije.

Zbog nedozvoljenog parkiranja na parking mjestima naznačenim za osobe sa invaliditetom, iz sarajevske policije navode da je u januaru ove godine 17 vozila premješteno specijalnim vozilom “pauk”.

Najviše prekršajnih naloga, kako navode, u januaru je izdato na području opštine Novi Grad, njih 109, dok je u općini Stari Grad “paukom” premješteno 14 vozila, što je više od 80 posto od ukupnog broja premještenih vozila.

Iz policije su podsjetili da se od 8. jula prošle godine za bespravno parkiranje na mjestu rezervisanom za osobe s invaliditetom propisuje novčana kazna u iznosu od 200 KM, u skladu Zakonom o dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini (ZOOBS u BiH).

Zbog nepropisnog parkiranja na označenim parking mjestima za osobe s invaliditetom koje se zabranjuje članom 73. ZOOBS-a u BiH, policijski službenici su u Kantonu Sarajevo izdali 2.822 prekršajna naloga u 2023. godini.

Iz policijske uprave su najavili da će i u narednom periodu nastaviti aktivno provoditi pojačan nadzor i kontrolu znaka pristupačnosti, odnosno parkiranja na parking mjestima označenim za osobe s invaliditetom.

Ostavite komentar