Međunarodni dan nenasilja: Završena kampanja “12 dana mira”

Kampanja “12 dana mira” se održava između 21. septembra - Međunarodnog dana mira, i 2. oktobra - Međunarodnog dana nenasilja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
UN u BiH
Podijeli ovaj članak: 

Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini (BiH) i Ministarstvo vanjskih poslova BiH su danas u Sarajevu obilježili Međunarodni dan nenasilja i završetak “12 dana mira” - globalne kampanje zajedničkog zagovaranja čiji je cilj promovisati izgradnju mira u cijeloj BiH i kroz misije ove zemlje, širom svijeta. 

Rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH dr. Ingrid Macdonald osvrnula se na saradnju sa institucijama BiH i rekla da kampanja “12 dana mira” jedinstvena prilika “da okupimo zajednice, mlade ljude, žene, dijasporu i vlasti u proslavi mira”.

“Danas vidimo da se mir sve više dovodi u pitanje širom svijeta i zato je važno da se podsjetimo da mir ne treba uzimati zdravo za gotovo. Posebno želim da se zahvalim UN Women, UNFPA, UNDP-u, UNHCR-u i IOM-u što su se pridružili kampanji. Radujem se nastavku našeg partnerstva sa BiH, pod pokroviteljstvom Fonda za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija”, istakla je Macdonald. 

U partnerstvu s Ministarstvom vanjskih poslova koje je predvodilo kampanju u raznim diplomatskim misijama BiH širom svijeta, Ujedinjene nacije od 2019. godine implementiraju kampanju fokusiranu na promovisanje mira, rješavanja sukoba i različitosti, te za suzbijanje narativa podjela i govora mržnje.

“Izuzetno smo zahvalni što imamo uspješnu saradnju sa Uredom rezidentne koordinatorice UN-a u BiH, a kao rezultat toga možemo biti samo još više ohrabreni za napredak i još aktivnije učešće u aktivnostima UN-a. U nastavku naše saradnje, radujemo se aktivnostima i projektima koje ćemo nastojati realizirati na najbolji mogući način. Pozdravljamo sve pozitivne ideje i nastojat ćemo biti aktivni učesnik u njima u regionu i šire”, rekao je ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković.

Kampanja “12 dana mira” održava se između 21. septembra - Međunarodnog dana mira, i 2. oktobra - Međunarodnog dana nenasilja. Kampanja se fokusira na zagovaranje mira u cijeloj BiH i naglašava važnost izgradnje, održavanja i jačanja mira u zajednicama. Ove godine kampanji su se pridružile i agencije UN Women, UNFPA, UNDP, UNHCR i IOM koje su lokaliziranim aktivnostima pojačale poruke kampanje.

Ostavite komentar