Konferencija o inkluzivnom obrazovanju

Konferencija će biti održana 4. oktobra 2021., a biće je moguće pratiti uživo i online, putem Zooma.
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Organizacija My Right u BiH i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u ponedjeljak 4. oktobra ove godine će organizovati konferenciju o inkluzivnom obrazovanju čiji je cilj predstaviti stanje u obrazovanju širenjem perspektive razumijevanja kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja.

Organizatori poručuju da će na konferenciji biti uključena i promocija modela koji vode ka kvalitetnom inkluzivnom obrazovanju, a koji su se, kao takvi, dokazali u praksi.

“Konferencijom se želi omogućiti uvezivanje različitih aktera koji djeluju na polju inkluzivnog obrazovanja, spojem praktičara i teoretičara, kreatora politika i onih kojih se to direktno tiče, kroz razmjenu mišljenja i inovativnih ideja, zaključke i preporuke, kako bi na putu ka povećanju kvalitete inkluzivnog obrazovanja osnažili sinergijsko djelovanje i put ka ispunjenju cilja 4. Programa održivog razvoja”, naveli su iz My Righta.

Svi učesnici konferencije će, kako piše My Right, imati priliku čuti više informacija o radu i nastojanjima koji vode postizanju kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja gdje je svako dijete, bez obzira na svoj invaliditet, prepoznato kao ravnopravan pojedinac kojem je omogućeno da iskoristi svoj maksimalan potencijal.

Na konferenciji će, između ostalog, govoriti Nafisa Baboo stručnjakinja za inkluzivno obrazovanje iz organizacije Light for the World, Tatjana Dragić službenica za obrazovanje iz OSCE-a u BiH, Amna Alispahić članica Odbora za zagovaranje za član 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, Ankica Gudeljević ministrica civilnih poslova BiH i drugi.

Konferencija će imati obezbijeđen prevod s engleskog jezika i znakovno prevođenje.

Konferenciju će biti moguće pratiti uživo prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, kao i online, putem Zoom aplikacije.

Planirano trajanje konferencije je od 10 do 17 sati.

Više o programu konferencije dostupno je ovdje.

Konferencija će biti održana i uz podršku predstavnika Odbora za zagovaranje za inkluzivno obrazovanje u skladu sa članom 24. Konvencije o pravima osoba s invaliditetom iz koalicija organizacija osoba s invaliditetom iz programa MyRighta.

 
Ostavite komentar