Kampanja 16 dana aktivizma: Koristimo tehnologiju da #IsključimoNasilje

Kampanja #IsključimoNasilje okupila je mlade, kreativne i vrijedne ljude koji su predlagali ideje za IT rješenja na temu sprječavanja rodno zasnovanog nasilja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Jasmin Brutus
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Povodom kampanje #IsključimoNasilje koju provodi UN Women u sklopu globalne kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja", u subotu 09.12.2017. su dodijeljene nagrade za najbolja IT rješenja kreirana tokom Hackatona u cilju smanjenja i prevencije nasilja nad ženama.
 
UN Women je ove godine ponudio inovativan i drugačiji pristup, i to kroz kampanju #IsključimoNasilje, koja je trajala od 10.11.2017. do 10.12.2017. s ciljem da kreiranjem IT rješenja doprinese smanjenju i prevenciji nasilja nad ženama u BiH. Ovogodišnji fokus je na uključivanju mladih djevojaka i muškaraca u razgovor o problemu rodno zasnovanog nasilja, te da ih potakne da razmišljaju o načinima prevencije, smanjenja i suzbijanja nasilja nad ženama i djevojkama.
 
Kampanja #IsključimoNasilje je kroz dva Ideatona, u Banjaluci (22.11.2017.) i Sarajevu (23.11.2017.) okupila mlade, kreativne i vrijedne ljude koji su predlagali ideje za IT rješenja na temu sprječavanja rodno zasnovanog nasilja, kroz rušenje stereotipa i predstavljanje rodne ravnopravnosti. 
 
Od mnoštva zanimljivih i kreativnih ideja izabrano je šest timova koji su svoje ideje predstavili žiriju. Tokom dva dana hackatona, 8. i 9. decembra 2017. godine, mladići i djevojke iz cijele BiH su vrijedno radili na realizaciji svojih ideja. 
 
Iako je planirano da tri rješenja dobiju nagrade, žiri u sastavu Nataša Miskin (SIDA), Esther Garcia (UN Women), Rialda Spahić (IT Girls), Denija Hidić (Fondacija CURE), Bojana  Škrobić – Omerović (Networks) i Edita Pršić (Fondacija lokalne demokratije) nije mogao donijeti odluku, te stoga prvo mjesto dijele timovi "TraceBrace" i "Sretna zona". Tokom naredne godine UN Women će podržati kreiranje i razvoj ideja do finalnih aplikacija koje će ugledati svjetlo dana, što je za ove mlade ljude veoma vrijedna nagrada.
 
 
"TraceBrace" je tim srednjoškolaca iz Tuzle koji su ponudili rješenje u obliku narukvice (ili drugog komada nakita) koja služi kao SOS signal ukoliko se osoba nađe u situaciji nasilja, a aktivira se pritiskom na taster koji je skriven u sklopu narukvice. Pritiskom na taster se šalje SMS poruka prethodno upisanim kontaktima sa lokacijom osobe u opasnosti.
 
"Sretna zona" je zamišljena kao aplikacija na kojoj bi korisnice koje doživljavaju nasilje imale priliku da saznaju na koji način mogu prijaviti nasilje, te kome se obratiti. Na ovoj stranici bi također bila interaktivna mapa grada, koja bi, u realnom vremenu prikazivala mjesta i lokacije koje su druge korisnice okarakterisale kao "nesigurne".
 
Drugo mjesto je osvojila ideja "NisiSama.ba" napravljena kao internet stranica i aplikacija koja bi za početak nudila kviz-pitanja koja bi omogućavala osobi da sazna da li je žrtva nasilja, te je ukoliko je to slučaj preusmjeravala na nadležne organe kojima se treba obratiti i na servise psihološke podrške.
 
"Alisa" je ideja koja je osvojila treće mjeseto prema odluci žirija, zamišljena je kao tzv. "chat room" platforme i aplikacije putem koje bi korisnice mogle da razgovaraju sa psiholozima i da na taj način traže pomoć.
 
Drugo i treće mjesto su osvojili nagrade u vidu podrške UN Women BiH u ličnom razvoju članova i članica timova.
Ostavite komentar