Jesmo li dostojanstven rad smjestili u muzej?

U Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba "Priče o dostojanstvenom radu" koja prati razvoj trgovine i uslužnih djelatnosti u Sarajevu i udružene borbe za dostojanstven rad u našoj zemlji.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Izložba autorice Elme Hodžić predstavlja ilustrovanu zbirku priča o radu u Bosni Hercegovini, i sačinjena je od formalnih priča, koje su već ušle u historiju i neformalnih, čiji glasovi još uvijek snažno odjekuju u našem društvu, saopćili su iz Historijskog muzeja BiH
 
"Najvažniji glas izložbe je radnički. Trgovci i ugostitelji su nas inspirisali i ohrabrili da poredimo, analiziramo, razgovaramo o dostojanstvenom radu nekad: s ciljem da skupimo dovoljno znanja, volje i odlučnosti za sve izazove koji tek slijede. Dok glasovi radnika pokazuju kako se još uvijek nismo izborili za tri osmice, ova izložba nas podsjeća kako je na sve društvene krize najbolje odgovoriti udruženim snagama i časnim, dostojanstvenim radom", poručuju organizatori.
 
 
Izložba je otvorena 7. oktobra povodom Međunarodnog dana dostojanstvenog rada, a za javnost će ostati otvorena mjesec.
 
"S ovom izložbom mi u STBiH smo htjeli malo 'razdrmati' radnike i radnice i pitati ih jesmo li odustali od borbe za dostojanstven rad i smjestili je u muzej, u neko vrijeme iza nas kada smo na svojim radnim mjestima bila nasmijani i zadovoljni. Također, nadamo se da će svi oni koji pogledaju izložbu izaći sa jednom novom snagom i nadom da se borba ipak isplati i da nikad od nje ne smijemo odustati", kaže Mersiha Ferhatović Beširović, predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.
 
 
Dostojanstven rad je koncept, a ne "apstraktan pojam" kakvim ga doživljavamo u BiH, dodaje Ferhatović Beširović.
 
"Čine ga četiri komponente - zapošljavanje, radnička prava, socijalna zaštita i dijalog. Svaka od tih komponenti je sama po sebi u ovom momentu nedostižna većini građana ove zemlje. Mišljenja sam da je ono što je specifičnost BIH, a itekako se tiče dostojanstvenog rada, potpuno odsustvo poštovanja radnika. A poštovanje ne košta ništa", zaključuje Ferhatović Beširović.
Ostavite komentar