Izložbom likovnih radova obilježen Međunarodni dan podizanja svijesti o autizmu

Na izložbi je predstavljeno 168 dječijih likovnih radova kojima se želi podići svijest o problemama sa kojima se susreću djeca i osobe sa autizmom.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Jasmin Brutus
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana podizanja svijesti o autizmu, u prostorijama Udruženja za podršku porodicama sa djecom i osobama sa poteškoćama u razvoju “Colibri” iz Sarajeva danas je otvorena izložba 168 dječijih likovnih radova.

“Ova nesvakidašnja izložba je zapravo praznik prijateljstva i inkluzije jer su svoja srca i ruke ujedinili mališani koji svakodnevno dolaze u centar i naši prijatelji. Sportisti, muzičari, zastupnici, ministri, novinari i mnoštvo drugara čine čaroliju stvarajući umjetnost s ljubavlju”, za Diskriminacija.ba kaže predsjednica Udruženja Aida Hrnjić.

Prema njenim riječima, na ovaj način se želi podići svijest o problemima sa kojima se susreću djeca i osobe sa autizmom u bosanskohercegovačkom društvu, kao i kreirati bolja budućnost i jednake prilike za svu djecu. 

Izložba koja je nastala u okviru projekta "Inkluzivni svijet" će za posjetitelje biti otvorena narednih sedam dana, a svi zainteresovani izložene radove mogu kupiti po cijeni koju sami odaberu. Kupovina radova moguća je u prostorijama Udruženja koje se nalazi u ulici Ćemaluša br. 3, ali i online, putem Facebook stranice Udruženja.

“Možete nam javiti u komentar ispod posta ukoliko vam se neki od ovih prekrasnih radova dopadaju i željeli bi ste da krase zidove vašeg doma”, kaže Hrnjić.

Osim likovne terapije, Hrnjić objašnjava da su za rast i razvoj djece s poteškoćama u razvoju jednako važne i muzikoterapije koje također praktikuju u radu sa djecom u Udruženju.

“Naučno je dokazana blagotvornost obje. Kod sviranja, recimo, aktiviraju se obje strane mozga, a isto je i kod doživljaja boja. Da ne spominjemo sinhronizaciju pokreta obje ruke i koliko utiče na razvoj motorike koja je zapravo ključna za rast i razvoj djeteta, usvajanje novih vještina”, objašnjava Hrnjić.

Zbog važnosti ovih vrsta terapija u radu sa djecom sa poteškoćama u razvoju, iz Udruženja “Colibri” su pokrenuli procese koji bi pomogli razvoju i boljem pristupu radu sa djecom, uključujući inicijative za prijem djece s poteškoćama u razvoju u muzčke škole, kao i uspostavljanje odsjeka za art i muzikoterapiju pri umjetničkim akademijama.

Hrnjić dodaje da je riječ o važnim inicijativama koje vode boljem pristupu u edukaciji i rehabilitaciji djece i osoba s poteškoćama u razvoju kojima je takva vrsta podrške potrebna.

Ostavite komentar