Iz Ženskog centra Trebinje najavili tužbu za klevetu protiv Nebojše Vukanovića

Narodni poslanik Nebojša Vukanović podsmijehnuo se žrtvama porodičnog nasilja i iznio niz kleveti za rad Ženskog centra Trebinje.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 

Poslanik Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Nebojša Vukanović je, kako tvrdi Fondacija Ženski centar Trebinje, u NSRS 2. novembra ove godine iznio brojne klevete, optužbe i neistine u vezi sa njihovim radom i nasmijao se žrtvama porodičnog nasilja, zbog čega je, kako se navodi iz Fondacije, najavljena tužba za klevetu protiv Vukanovića. 

Žrtve porodičnog nasilja su grupa osoba koju Ženski centar Trebinje štiti i podržava više od dvije decenije, dodaje se u saopštenju Fondacije, odakle su osudili njegove izjave.

“U svom govoru iznio je pogrdne opaske u vezi instituta zaštite žrtava porodičnog nasilja, sigurne kuće, i njegovo poređenje sa objektom za ‘uživanje’ nisu primjerene nikome, a kamli poslaniku koji se bori za pravdu i red. Nije u skladu sa njegovim proklamovanim tvrdnjama o zaštiti žena i djece, govor nije prijatan i dublje izlaže viktimizaciji žrtve porodičnog nasilja, ismijavajući njihovu nesreću”, piše u saopštenju Ženskog centra Trebinje.

Na pomenutoj sjednici na kojoj se govorilo o nasilju nad ženama, Vukanović je, između ostalog, kako se dodaje, tvrdio da Ženski centar Trebinje ima “nula rezultata”.

“To radi u vremenu predviđenom za diskusiju o nacrtu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja nad ženama u RS. Ironično je da narodni poslanik diskusiju o ovom Zakonu koristi za laži i klevete naše organizacije, i tokom rasprave o pomenutom nacrtu Zakona kojem prethodi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici RS kom smo i mi u predhodnim godinama doprinjeli”, istakli su u saopštenju.

Iz te fondacije navode i da se pomenuti govor Vukanovića desio na dan kada je predloženo uvođenje pojma femicida u zakonodavni okvir RS, na čemu Ženski centar Trebinje insistira i radi.

Dodatno, Vukanović je, piše u saopštenju, izjavio da je ova organizacija pronevjerila tri miliona KM, navodeći da je taj novac, između ostalog, iskorišten za kampanju SNSD-a u Trebinje i da je porijeklo tog novca “iz državne kase”.

“U navedenom periodu od tih prozvanih deset godina mi smo ukupno dobili 2.588,108 KM (2012.-2022.) od čega je 21.681,98 KM (i to u godinama 2018., 2020. i u 2021.) iz javnih sredstava koje se ne odnose na potrebe izgradnje sigurne kuće ili manje od jedan posto od ostvarenog ukupnog prihoda”, naveli su iz Ženskog centra Trebinje.

Za svaku godinu navedenog perioda, iz Fondacije tvrde da imaju godišnje revizorske izvještaje koje su izdale nezavisne revizorske kuće, kao i evaluacijske izvještaje koji potvrđuju da je dobijeni novac utrošen u skladu sa namjenom odobrenih sredstava, a koje će rado dostaviti sudu ukoliko to bude potrebno.

U saopštenju je navedeno i kako je “žalosno” što poslanik NSRS nije upoznat kako funkcioniše civilni sektor i da ova organizacija opravdava utrošeni novac sa projekata kod donatora i nema mogućnost taj novac trošiti po “sopstvenom nahođenju”. Istakli su da je rad nevladine organizacije da posvećen boljitku i napretku zajednice i društva u cjelini.

Iz Ženskog centra Trebinje navode da su za dvije decencije rada realizovali više od 120 projekata i pružili preko 7.000 intervencija žrtvama porodičnog nasilje.

Ostavite komentar