Inicijativa građanki/na Mostara zabrinuta zbog novog slučaja nasilja nad ženom iz Ljubuškog

Iz Inicijative poručili da su nezadovoljni radom nadležnih institucija.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Jasmin Brutus / Mediacentar Sarajevo
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Inicijativa građanki/na Mostara reagovala je na novi slučaj nasilja nad ženom koji se dogodio u Ljubuškom i iskazala zabrinutost zbog reakcija nadležnih institucija koje su oslobodile počinitelja.

Novi slučaj nasilja nad ženom dospio je u javnost kada je žena iz Ljubuškog prijavila fizičko nasilje nakon što ju je suprug pretukao i upućivao joj prijetnje smrću. Budući da, kako se navodi, nije prvi put da trpi nasilje, odlučila je da o svemu tome obavijesti medije kojima je ustupila audio snimak koji potvrđuje nasilje.

Prema pisanju medija, Općinski sud u Ljubuškom je, poslije ispitivanja, oslobodio napadača te mu odredio mjere zabrane prilaska ženi.

“Mišljenja smo da ovakav potez Suda šalje poruku da su žene, žrtve porodičnog nasilja, institucionalno nezaštićene i šalje poruku da su nasilnici zaštićeni. Iskazujemo nezadovoljstvo radom nadležnih institucija i tužilaštva jer svaki dan čitamo da se negdje u Bosni i Hercegovini dogodilo porodično nasilje i nasilnici su na slobodi”, naveli su iz Inicijative.

Zabrinuti zbog ovakve odluke suda, iz Inicijative su pozvali Općinski sud u Ljubuškom da revidira odluku i pozvali nadležne institucije i tužilaštvo da rade svoj posao i da žene, žrtve nasilja - sistemski zaštite.

Pozvali su na pružanje zaštite svim ženama žrtvama nasilja prije nego, kako su istakli, bude kasno ukazujući na slučaj femicida iz Gradačca koji se desio u augustu ove godine.

Bljesak.info piše da je riječ o Denisu Buntiću, nekadašnjem rukometašu i reprezentativcu Hrvatske.

Ostavite komentar