I tate mogu čuvati djecu

U Sarajevu je otvorena izložba fotografija kojom se želi promovisati ideja roditeljskog odsustva za očeve.
Piše: 
Una Čilić
Foto: 
Una Čilić
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 
U zemlji u kojoj se očevi podstiču da uzmu roditeljsko odsustvo i aktivno učestvuju u odgoju djece, fotograf Johan Bavman pokrenuo je projekat nazvan Sweden Dads. U zemlji u kojoj roditelji mogu uzeti 480 dana porodiljnog dopusta, Johan je želio saznati zašto se 14 posto očeva odluči na ovaj korak, te ujedno promovisati ovu ideju i drugim očevima u Švedskoj. 
 
Inspirisani ovom idejom, Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini, CARE International Balkan, Švedski institut i INFOHOUSE, pokrenuli su i bosanskohercegovačku verziju ove inicijative, koja je 27.11. rezultirala izložbom u sarajevskom Mixer House-u. Inicijativa #Bhtate imala je za cilj pokrenuti dijalog o rodnoj ravnopravnosti i podstaknuti očeve da koriste zakonsko pravo roditeljskog dopusta. Konačni proizvod ove inicijative realizovan je kroz Facebook kampanju gdje su pozvani očevi koji već koriste roditeljski dopust i učestvuju u aktivnom odgoju djece, da kroz fotografije prikažu svoje iskustvo. Autor ove izložbe je novinar i fotograf Almir Panjeta, koji je zajedno s očevima sudjelovao u izradi finalnih proizvoda za izložbu. 
 
 
"Razlog zbog kojeg smo uradili ovu izložbu jeste zato što Švedska zaista vjeruje u rodnu ravnopravnost. I vjerujemo da je za ravnopravnost potreban i angažman od strane muškaraca, očeva i zbog toga je i njihova perspektiva veoma značajna", naveo je ambasador Švedske u Bosni i Hercegovini, Anders Hagelberg. Između ostalog, ambasador je naveo da se kroz rodnu ravnopravnost može povećati i uloga oca ali i njihov angažman, kao i sam ekonomski razvoj porodice. Kada je u pitanju Švedska, Hagelberg je istakao da u današnje vrijeme većina očeva koristi šansu da ostanu tri ili četiri mjeseca na dopustu, iako je to i dalje mnogo manje vremena no što majke ostaju sa djecom. 
 
 
 "Ono što smo mi željeli uraditi jeste inspirisati i žene i muškarce, ali i političare u ovoj zemlji. Svaka zemlja može sama odlučiti o svojoj budućnosti, ali mi u Švedskoj zaista vjerujemo u ovaj koncept i željeli smo ga predstaviti i ovdje", pojašnjava ambasador.
 
Jedna od organizacija koja je učestvovala u ovoj inicijativi je i CARE International koja se već već godinma bavi rodnom ravnopravnošću uključujući i muškarce. Regionalna direktorica ove organizacije Sumka Bučan istakla je da je veoma vidljivo da se u Bosni i Hercegovini izuzetno rijetko koristi roditeljski dopust. 
 
"On zakonom jeste dopušten ali nemamo nikakav poticaj, nemamo nikakve afirmativne mjere koje bi navele da se muškarci više uključe", istakla je Bučan, pojašnjavajući da s druge strane, kada je riječ o političkom planu, aktivno učešće žena u politici nije na zavidnom nivou. "O stanju na tržištu takođe ne možemo govoriti, i iz same perspektive roditeljskog dopusta, žene se nalaze u nepovoljnom položaju, jer one su te koje koriste dopust i poslodavci onda posmatraju tu perspektivu. A da imamo isto i muškarce koji uzimaju porodiljni dopust, žene bi bile ravnopravnije na tržistu rada", pojašnjava Sumka Bučan. 
 
 
Izložba koja je privukla brojne posjetioce, na koncu je realizovana zahvaljujući interesima očeva koji ostaju kod kuće kako bi radili na odgoju djece. Kako je istakla Bučan, kampanja je privukla 90 prijava, i iako je svaka pojedinačna prijava doprinijela ovoj kampanji, 15 njih je izabrano za izložbu. Jedan od očeva koji je kako ističe poslao fotografije sa svojom djecom čim je vidio kampanju je i Omar Sagdati.
 
"Stvarno želim da se promijeni svijest kod naših muškaraca, kod našeg balkanskog mentaliteta i da se vidi da smo i mi jako dobri sa djecom i da možemo da ih čuvamo", ističe Omar, koji svakodnevno ostaje sa djecom i brine se o njima dok je supruga na poslu. 
 
Iako iz organizacije #Bhtate ističu kako je svaki doprinos ovoj kampanji pomogao da se bosanskohercegovačkoj javnosti bar malo približi mogućnost rodne ravnopravnosti i roditeljskog dopusta za roditelje, izložba je ipak rezultirala sa tri pobjednika koji su odnijeli simbolične nagrade. 
 
Ostavite komentar