HRW: Hiljade djece u pritvorima u zonama sukoba

Hiljade djece nalaze se u zatočeništvu i pritvorima, ponekad čak i godinama, u zonama sukoba u kojima ih vlade često vide kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
HRW
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Porast broja ekstremističkih naoružanih grupa kao što su Islamska država i Boko Haram otvaraju pitanja o djeci koja često postaju žrtve zlostavljanja, ali i militanti u ovakim organizacijama, navodi se u novom izvještaju Human Rights Watcha "Ekstremne mjere: Zlostavljanje djece pritvorene zbog prijetnje nacionalnoj sigurnosti".
 
Novi zakonski okviri borbe protiv terorizma, dopuštaju državnim zvaničnicima da bez podizanja optužnice ili suđenja, drže u pritvorima djecu koja se dovode u vezu s nedržavnim naoružanim grupama ili se smatra da na neki drugi način predstavljaju sigurnosne prijetnje. Ponekad djeca u ovakvim uslovima, koji se kose s međunarodnim standardima, žive mjesecima, pa čak i godinama.
 

Od početka sukoba u Siriji, 2011. godine, u toj zemlji pritvoreno je najmanje 1.400 djece, među kojima su bili i dječaci od osam godina. U Izraelu, također, svake godine između 500 i 700 palestinske djece bude izvedeno pred vojne sudove.
 
Prema podacima UN-a, u Kongu je uhapšeno najmanje 257 djece između 2013. i 2014. godine. U izvještaju se navodi i da su Sjedinjene Američke Države tokom vojnih operacija u Afganistanu i Iraku, držale u pritvorima hiljadu djece. Samo u Iraku u pritvorma je u tom periodu bilo 2.400 maloljetnika.
 
Mnoga djeca pritvorena su zbog neosnovanih sumnji, slabih dokaza ili u sklopu sigurnosnih čistki, dok su neki u zatvoru zbog navodnih teroristčkih aktivnosti članova njihove porodice. Često nemaju advokate, a uskraćen im je i kontakt s porodicom.
 
Pored toga, mnogi od njih su podvrgnuti prinudnim ispitivanjima i mučenju, a u mjestima, kao što je Sirija, nepoznat broj djece umro je u pritvoru. Jedan od problema je i boravak u pretrpanim zatvorskim ćelijama s odraslim zatvorenicima, čime su izloženi dodatnom riziku od fizičkog i seksualnog nasilja, navodi se u izvještaju.
Ostavite komentar