Hrvatska: Svaka peta osoba diskriminirana u posljednjih pet godina

Iako su građani i građanke Hrvatske nerijetko izloženi diskriminaciji, malo njih se odluči potražiti pomoć, pokazuje novo istraživanje.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Svaka peta osoba u Hrvatskoj bila je barem jednom diskriminirana u posljednjih pet godina, i to najčešće u području rada i zapošljavanja, te zdravstvene zaštite. No, čak 68 posto njih nije potražilo pomoć, pokazalo je "Istraživanje o stavovima i razini svijesti o diskriminaciji i pojavnim oblicima diskriminacije" Ureda pučke pravobraniteljice i Centra za mirovne studije u Hrvatskoj.
 
Jedna petina ispitanika ne poznaje pojam diskriminacije, što ukazuje na potrebu za nastavkom informisanja građana, ne samo o pojavnosti diskriminacije, nego i o tome šta ona sve uključuje, piše Vox Feminae.
 
Socijalna distanca najveća je prema Romima, azilantima, beskućnicima i osobama s duševnim smetnjama. I dalje su izražene predrasude prema mladima, ali i starijim osobama. Zanimljiv je podatak da i pored predrasuda prema Romima, ispitanici upravo njih vide kao najdiskriminiranije, pokazalo je istraživanje. Osim Roma, najdiskriminiranijima se smatraju LGBT osobe (11 posto), osobe s invaliditetom (8.4 posto), te siromašne osobe (8.2 posto). Ispitanici su izjavili da je diskriminacija u Hrvatskoj najviše rasprostranjena u oblasti rada i zapošljavanja, pravosuđa i medija.
 
Kompletno istraživanje dostupno je ovdje.
Ostavite komentar