Hrvatska: Novom web stranicom protiv govora mržnje

Nova internet stranica dostajemrznje.org mjesto je na kojem će svi građani i građanke Hrvatske moći prijaviti govor mržnje i netolerancije svake vrste – od grafita do komentara na internetu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Šibenski tjednik/Vox Feminae
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Hrvatske organizacije GONG i Kuća ljudskih prava pokrenule su internetsku stranicu koja građanima omogućuje prijavu različitih oblika neprihvatljivog izražavanja, kao što su grafiti, isticanje zabranjenih simbola, neprimjereno skandiranje na stadionima, i svako širenje govora mržnje putem interneta, medija ili na javnim skupovima.
 
Nakon prijave govora mržnje, građani će dobiti informaciju o postojanju utemeljenosti za djelovanje prema nekom od službenih tijela u Hrvatskoj. Postupak je anoniman, tako da će osobe koje se odluče za prijavu biti zaštićene, pišu Novosti.
 
"Ako ne želite živjeti u društvu u kojem su mržnja i netrpeljivost prihvatljiva osnova za međuljudske odnose, i Vaš je doprinos važan. Prijavom dajete svoj obol tolerantnom i pluralnom društvu, u kojemu svatko ima pravo na ljudsko dostojanstvo i može neometano uživati sva svoja ljudska prava, neovisno o svojim osobinama", stoji u objašnjenju na novoj stranici.
 
Dražen Hoffmann, aktivista GONG-a, kaže da će građani, kada se odluče za prijavu putem stranice, biti zamoljeni da prilože dodatne dokazne materijale poput fotografija, videa, skeniranih dokumenata ili linkova na stranice problematičnih sadržaja.
 
"Želimo poslati poruku da šutnja nije rješenje, da je dovoljno držati otvorene oči i uši i da postoji netko tko će se pobrinuti za formalnopravni aspekt prijavljivanja bilo kakvih oblika poruka mržnje. No, ovo su rješenja koja služe potrebama sadašnjosti. Za budućnost, u kojoj za mržnju i diskriminaciju u javnom prostoru nema mjesta, trebat će vremena u kojemu građanska pismenost i odgoj za demokratsko građanstvo moraju imati važno mjesto. Za pluralna društva to je jedini održivi smjer" smatra Hoffmann.
 
Postupak prijave je jednostavan, i sveden na "tri klika", objašnjava Hoffmann. Registracija nije potrebna, tako da je korištenje stranice svima izravno otvoreno. U slučaju da prijava ne bude sadržavala dovoljno dokaza, prijavitelji će moći dostaviti dodatne informacije i tako upotpuniti svoju prijavu.
 
Administratorski tim koji je sastavljen od osoba koje se godinama bave zaštitom ljudskih prava i antidiskriminacijskim pravima, prijave će, zatim, oblikovati u službene predstavke popraćene pravnom argumentacijom i uputiti ih nadležnim tijelima.
 
"Nereagiranjem iz gađenja, blaziranosti ili letargije, ostavlja se prostor propagatorima šovinističkih ideja da svoje nastupe nastavljaju i zaoštravaju. Kapaciteti nadležnih tijela – ne samo kaznenopravnog sustava nego, na primjer, i regulatora, strukovnih organizacija i pravobraniteljstava – nužno su ograničeni i treba im pomoć zainteresirane javnosti", poručuje Hoffmann.
Ostavite komentar