HNK: Zakonom osigurati stolice uposlenima u trgovinama

Na posljednjoj sjednici Skupštine HNK, zastupnik Amer Zagorčić podnio je inicijativu da se odgovarajućim podzakonskim aktom osigura stolica i sjedeće mjesto za uposlenike i uposlenice u trgovinama, a posebno kasirke.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Iako nije uobičajena praksa da se ovakva i slična pitanja regulišu zakonskim aktima, Zagorčić isitče kako se njegova inicijativa može obrazložiti "hitnošću i potrebom da se problem što prije riješi", jer, kako dodaje, žalosno je da u 21. vijeku još uvijek raspravljamo o ovakvim "temeljnim pravima radnika i radničke klase".
 
"Imamo situaciju da žene rade po osam, deset, pa i dvanaest sati, u zavisnosti od režima rada, dakle od toga kako su organizovane trgovine. Na primjer, na benzinskim pumpama se radi i po dvanaest sati bez prava na stolicu. To fizički ne bi mogao podnijeti ni sportista, i na taj način dolazi do zdravstvenih problema uposlenih", kaže Zagorčić, koji je i prije godinu pokušao uvesti ovu odredbu u Prijedlog zakona o trgovini HNK.
 
Zagorčić vjeruje da bi inicijativa mogla naići na razumijevanje njegovih kolega u Skupštini HNK.
 
"Ja se nadam da će odgovor biti pozitivan. Mi smo i tokom prošle sjednice Skupštine HNK, prije otprilike mjesec, donijeli jednu odluku kada smo u Zakon o socijalnoj zaštiti HNK ugradili amandman da sve trudnice budu obavezno zdravstveno osigurane u HNK, i iz tog razloga se nadam da će i nešto ovakvo naići na razumijevanje i da će ministarstvo reagovati na adekvatan način i na zadovoljstvo onih radnika koji stvarno pate u trgovinama."
 
Kako bi inicijativa zaista i zaživjela, Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoline HNK treba reagovati i izmijeniti odgovarajući podzakonski akt koji se donosi prema Zakonu o trgovini, te odluku objaviti u službenom listu, ističe Zagorčić.
Ostavite komentar