FuckUp Nights: Priče o neuspjehu ponovo u Sarajevu

Publika u Sarajevu još jednom će dobiti priliku da u sklopu FuckUp Nights čuje inspirativne priče o neuspjelim projektima onih koji su svoje neuspjehe iskoristili kao važne životne lekcije za poslovanje u budućnosti.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
FuckUp Nights/Privatna arhiva
Podijeli ovaj članak: 
Treće izdanje sarajevskog FuckUp Nights održat će se u utorak, 22. januara, u BIS-u (Brew Imperial Society) sa početkom u 18 sati, a ovaj put o svojim ne(uspjesima) govorit će pet govornika/ca.
 
"S obzirom na to da je lokacija ovog druženja nekadašnje kultno kino Imperijal događaj će otvoriti domaćini, duo Orhan Galičić, osnivač, i Harun Omić, marketing menadžer Brew Puba. Put od ideje za otvaranjem prve mikropivare u našem glavnom gradu, preko izazova koje je nosilo pokretanje biznisa, do renoviranja kulturno historijskog spomenika vraćenog na BIS, kina Imperijal, sada poznatog kao Brew Imperial Society sigurno će napraviti odličan uvod i zagrijati dlanove. Iz susjedne Srbije nam dolazi jedna od najpopularnijih srbijanskih autorica i višestruko osuđivana bivša košarkašica Crvene Zvezde, Olivera Cirković. Iz oblasti biznisa imat ćemo dvije uspješne, ali veličinom različite priče. Jednu milionsku koja je prerasla u cijelu grupaciju pod nazivom Širbegović inžinjering, a koju će sa nama podijeliti jedan od najuspješnijih bosanskohercegovačkih poduzetnika, arhitekta i osnivač grupacije, Faruk Širbegović, ali i start-up priču spajanja ljubavi prema psima, dizajnu i poduzetništvu pod nazivom MAZA Dogwear, koju će sa našom publikom podijeliti suosnivačica i dizajnerica brenda, Milica Savić", kaže Senad Alibegović, jedan od organizatora FuckUp Nights.
 
Koncept događaja FuckUp Nights je osmišljen na način da pruža drugačiji pogled na neuspjeh. Kroz priče o svojim najvećim "propalim projektima", govornici i govornice ujedno prenose i lekcije o tome na šta trebamo obratiti pažnju ako želimo razviti ideju i započeti neki biznis.
 
"Kako navode neki od učesnika i učesnica sa kojima smo imali priliku razgovarati događaj je izuzetno ohrabrujući i motivirajući, najviše iz razloga što im se razbiju predrasude o (ne)uspjehu i njegovom značaju u okviru ličnog i profesionalnog razvoja, ali im i demistifikuje uspjeh kao drugi koncept koji je sveprisutan, pogotovu na društvenim mrežama. Živimo u svijetu eksperata, direktora, menadžera i life coucheva čiji je svaki korak (čitaj objava) pažljivo isplaniran, tako da je FuckUp Nights koncept totalno osvježenje", kaže Senad i predstavlja rezultate malog istraživanja koje su proveli. Od 355 ispitanika i ispitanica online istraživanja, njih 91,8 posto smatra da su ovakve priče važne za profesionalni razvoj.
 
 
Fuck Up Nights su se počeli održavati i u Banjaluci i Mostaru, što pokazuzje da koncept počinje biti prepoznat u drugim bh. gradovima.
 
"Kao organizacijski tim FUN Sarajevo trenutno razgovaramo i sa drugim entuzijastima i entuzijastkinjama iz nekoliko bh. gradova kako bismo im pomogli u pokretanju ovih priča na lokalnom nivou, tako da je samo pitanje vremena kada će se priče o neuspjehu pričati i u drugim bh. gradovima."
 
Ovaj put, naplaćivat će se ulaz, a cijena pojedinačne ulaznice iznosi osam KM. Na ovakav korak odlučili su se zbog nedovoljne podrške, ali se nadaju da će do početka narednog izdanja pronaći partnere koji će obezbijediti da ulaz bude u potpunosti besplatan.
 
"Upravo iz razloga nedostatka dovoljne podrške od strane relevantnih institucija, vizionarskih kompanija i hrabrih organizacija odlučili smo da uz pomoć naše publike pokušamo da implementiramo treće izdanje, te da uz naplatu ulaznica obezbijedimo sve troškove koje imamo tokom pripreme samog događaja: od sitnih detalja do snimanja cjelokupnog događaja. Kada smo na samom početku sjeli i zaokružili datum novog izdanja već smo imali previše odbijenica za podršku u rukama, tako da je oslanjanje na ljude koji vjeruju u ove priče bila jedina i najbolja ideja."
 
Sadržaj FuckUp Nights je prilagođen i osobama s invaliditetom jer organizatori angažuju tumače znakovnog jezika. Kako Senad kaže, u budućnosti žele osobe s invaliditetom pozvati i na pozornicu kako bi ispričali svoje priče.
 
"Moji lični heroji su osobe sa invaliditetom, tako da imamo u planu da upravo te heroje svakodnevnice pozovemo na našu pozornicu. Na listi ljudi koje želimo da slušamo i čije priče želimo da ispričamo imamo osoba sa invaliditetom koji su na svaki mogući način padali i dizali se, te rušili predrasude da imaju bilo kakav invaliditet ili teškoću. Ako mene pitate, jedini invaliditet koji postoji je onaj u našim glavama kada ono drugačije ne možemo da percipiramo, a oni su to i dokazali. Sve ostalo može biti samo neiskorišten resurs ili propuštena šansa kada se ljudima ne pruži prilika."
Ostavite komentar