Forum teatar u Sarajevu: Učenici iz cijele BiH spremili zajedničke predstave

Nakon nekoliko mjeseci predanog uigravanja i predstava prikazanih u gradovima širom BiH, osnovnoškolci koji učestvuju u kampanji "Forum teatar: Živimo različitosti" okupit će se u Sarajevu kako bi izveli zajedničke predstave.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Damir Prljača
Podijeli ovaj članak: 
Od decembra prošle godine polaznici završnih razreda osnovnih škola iz Foče, Sarajeva, Goražda, Odžaka, Kiseljaka i Mostara spremali su i pred svojim vršnjacima i ostalim sugrađanima izvodili predstave u kojima su pričali o svakodnevnim problemima diskriminacije sa kojima se susreću u svojoj zajednici, ali i školskim klupama.
 
Djeca su sama birala teme predstava, a kao najvažniji problem izdvojili su vršnjačko nasilje, posebno izraženo prema marginalizovanim grupama koje su često meta napada, kao što su djeca slabijeg imovinskog stanja, vršnjaci koji dolaze iz seoskih sredina ili pripadaju manjinskim grupama.
 

Kao završetak projekta, djeca koja dolaze iz različitih gradova izvest će zajedničke predstave u Sarajevu i Banjaluci. Prve predstave publika će imati priliku vidjeti u sklopu Dječijeg sajma "Malim koracima do velikih djela" koji će se održati u sarajevskom Domu mladih, 14. maja. Osnovnoškolci će ovom prilikom izvesti dvije predstave, sa početkom u 12 sati.
 
Pored predstava, posjetioci dječijeg sajma, moći će se upoznati sa djecom iz škola širom BiH, koja će predstaviti ono po čemu su poznati gradovi iz kojih dolaze. 
 
Dosadašnje predstave pokazale su da teatar može biti snažno sredstvo komunikacije, jer djeca, veoma često, nemaju priliku da u sklopu redovne nastave razgovaraju o problemima diskriminacije, niti da razvijaju osjećaj za prihvatanje drugačijih vršnjaka među njima. Pored toga, forum teatar je u raspravu uključio i publiku, koja je vrlo često bila važan segment za rješavanje konfliktnih situacija koje su se pojavljivale u predstavama.
 
Bez obzira na to da li je riječ o siromašnoj učenici koja dolazi sa sela, kao što je to bio slučaj u pričama koje su predstavila djeca iz Kiseljaka i Mostara, o dječaku umjetniku koji nosi rozu majicu iz predstave osnovnoškolaca u Sarajevu, ili o privilegovanoj bogatoj ministrovoj djeci koja se pojavljuju u predstavama goraždanskih i fočanskih učenika – forum teatar je pokazao da se do nenasilnog rješenja problema uvijek može doći ukoliko je zajednica spremna da reaguje i zaustavi one koji tlače.
 
Forum teatar poseban je umjetnički koncept u kojem publika kroz interakciju sa glumcima može utjecati na sadržaj predstave i kreirati vlastiti kraj djela. Koncept je nastao 1971. godine kako bi se putem teatra razgovaralo o socijalno-političkim pitanjima u lokalnoj zajednici, a i danas se koristi kao snažno sredstvo u uspostavljanju društvenog dijaloga.
 

Ostavite komentar