Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima: U BiH stavljen naglasak na ranjivost žena

Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima u BiH obilježili su predstavnici međunarodnih organizacija, javnih institucija, te predstavnici civilnog društva.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash, Vijeće Evrope, Novi put
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Povodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji se obilježava 18. oktobra, je u okviru godišnjeg savjetovanja tužilaca u Bosni i Hercegovini (BiH), u Neumu održan panel na temu „Trgovina ljudima kao oblik rodno zasnovanog nasilja”.

Organizatori ovogodišnjeg panela su Ured Vijeća Evrope u Sarajevu, Misija OSCE-a u BiH, Atlantska inicijativa BiH i Međunarodni forum solidarnosti-EMMAUS, a panel je održan u saradnji sa centrima za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH (FBiH) i Republike Srpske (RS) i Udruženjem tužilaca FBiH.

“Dvadeset pet pravnih stručnjaka iz BiH i regiona fokusiralo se na važne teme kao što su rodno osjetljivi pristupi u borbi protiv trgovine ljudima i pristup pravdi i pravnim lijekovima za žene žrtve nasilja i trgovine ljudima”, piše u saopštenju Ureda Vijeća Evropa iz Sarajeva.

Kroz savjetovanje i panel su, kako je navedeno, učesnicima pružili uvid u postojeće stanje u ovim oblastima i omogućili razmjenu iskustava, a održana je i simulacija suđenja koju su vodili Sena Uzunović, sutkinja Suda BiH i Ahmed Mešić, tužilac Tužilaštva BiH.

Tokom trajanja panela učesnici su razmatrali studiju „Promoviranje rodne ravnopravnosti i borba protiv rodno zasnovanog nasilja i stereotipa kao sredstvo borbe protiv trgovine ljudima“, prema kojoj su, kako je istaknuto, rodno zasnovana diskriminacija i nasilje duboko ukorijenjeni u kulturološke norme i patrijarhalne stavove koji normaliziraju takvo nasilje i čine žene ranjivijim na trgovinu ljudima.

Uzunović je kazala da je „trgovina ljudima složen zločin sa mnogo rodnih aspekata i izazova koji onemogućavaju odgovornost trgovaca ljudima i pravdu za žrtve” i da su učesnici ovog panela imali priliku da nauče kako prevladati ove izazove.

Panel o trgovini ljudima je podržao projekt Vijeća Evrope za borbu protiv trgovine ljudima “Jačanje akcije protiv trgovine ljudima u BiH” koji se finansira u okviru Akcionog plana za BiH (2022-2025.).

Povodom obilježavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, oglasili su se i iz Udruženja Novi put iz Mostara čije članice danas, u cilju podizanja svijesti o ovom krivičnom djelu, provode kampanju podizanja svijesti na području Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

Iz ovog udruženja su istakli da je tokom 2022. godine u BiH identifikovano 38 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 29 bilo maloljetno. Broj žrtava identifikovanih prošle godine je, kako ističu, znatno manji u odnosu na 61 žrtvu identifikovanu u 2021. godini.

Trgovina ljudima, ili kako se još naziva „moderno ropstvo“, znači prodaju ljudskih bića u svrhu seksualnog iskorištavanja (prisilna prostitucija, izrada pornografskog materijala, prinudno sklapanje brakova), radne eksploatacije na gradilištima, poljoprivrednim dobrima i domaćinstvima, prisilnog prosjačenja, nelegalnog usvajanja, prisilnog oduzimanja organa.

Udruženje je podsjetilo da borba protiv trgovine ljudima nije isključivo odgovornost samo nadležnih institucija, nego i svakog pojedinca. Istakli su da “svaki savjestan i odgovoran građanin može da doprinese sprečavanju ovog problema, pomogne u otkrivanju ovog krivičnog djela, te zaštiti potencijalne i stvarne žrtve”.

Ostavite komentar