EU: Postignut dogovor svih zemalja za borbu protiv homofobije

Prvi put u historiji, sve države članice Evropske unije postigle su koncenzus u odnosu na tretman ljudskih prava LGBT osoba.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Članice Vijeća Evropske unije postigle su dogovor da će raditi protiv "bilo kakve diskriminacije" prema LGBT osobama i da će povećati napore za njihovu ravnopravnost.
 
Ovakva odluka zahtijeva od nacionalnih vlada da u obzir uzmu zajednički rad s Evropskom komisijom osvrćući se na Listu akcija za poboljšanje ravnopravnosti LGBTI osoba, kao i da preduzmu akciju i bore se protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.
 
Uslijedit će i godišnji izvještaji o napretku stanja ljudskih prava LGBT osoba u svakoj zemlji Evropske unije sa preporukama za reforme, piše portal Pink News.
 
"Evropska saradnja je esencijalna za napore u borbi protiv globalne homofobije i u jačanju prava žena. S užasnim napadom u Orlandu koji je još uvijek svjež u našim sjećanjima, ne moram objašnjavati zašto je toliko važno za Evropsku uniju da zauzme jasan stav", izjavila je Jet Bussemaker, holandska ministrica obrazovanja, kulture i nauke.
 
"Gej prava i prava žena su ljudska prava, bez ograničenja. Svako ima pravo da bude ono što želi, bez obzira na to koja je njegova pozadina i projeklo", rekao je Lodewijk Assche, predsjednik Vijeća Evropske unije.
 
Izvršna direktorica organizacije ILGA-Europe, Evelyne Paradis, izjavila je kako sada više nego ikada, evropske institucije moraju pokazati LGBTI zajednici da su voljne stati uz njih.
 
"Usvajanje zaključaka Vijeća konačno je jasna potvrda na najvišem nivou da su države članice EU-a posvećene zajedničkom radu na promociji LGBTI prava u Evropskoj uniji i šire", rekla je Paradis.
Ostavite komentar