Druga povorka ponosa u augustu u Sarajevu

Protest za borbu i prava manjinskih grupa.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Nejra Hasečić
Podijeli ovaj članak: 
Druga bh. povorka ponosa održat će se 23. augusta u Sarajevu pod motom "Nije život četiri zida".
 
Organizatori i organizatorice povorke ponosa poručuju da je riječ o protestu protiv nejednakosti i borbi za bolji položaj lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans, interspolnih i kvir osoba u Bosni i Hercegovini. 
 
"Povorka ponosa je važna platforma za borbu i prava drugih manjinskih grupa, za sve one čiji se glasovi ne čuju i čija prava i slobode su svakodnevno ugrožene ugnjetavanjem, ignorisanjem i stavljanjem na marginu društva", navodi se u saopćenju za medije i dodaje da homofobija, bifobija, transfobija, predrasude i nasilje ne pogađaju samo LGBTIQ osobe već i njihove porodice i prijatelje.
 
"Mržnja čini cijelo društvo zarobljenim. Zbog toga se mi kroz povorku ponosa ne borimo samo za prava LGBTIQ osoba, već svih osoba koje su zbog bilo kojeg identiteta isključene iz društva."
 
Organizacioni odbor povorke ponosa će pratiti trenutnu epidemiološku situaciju, kao i sve preporuke i mjere koje budu donesene u narednom periodu, te će u skladu s njima organizovati događaj, navodi se u saopćenju.
 
"Vrijeme pandemije, neizvjesnosti i života u četiri zida ni za koga nije bilo jednostavno. Ovaj period nas je sve na plastičan način podsjetio na to šta znači biti odvojen/a od društva, od porodice i prijatelja/ica, kao i šta znači stalno se plašitii za sigurnost osoba koje volimo, ne biti u mogućnosti vidjeti bliske osobe, te je pokazao koliko život ne može biti u četiri zida."
 
Organizacioni odbor povorke ponosa trenutno broji 22 osobe, koje dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine. Prošlogodišnja povorka ponosa održanja je u septembru pod sloganom "Ima izać'".
 
Više informacija možete pronaći na ovom linku.
 

Ostavite komentar