Dan sigurnijeg interneta: “Surfaj sigurno - zajedno za bolji internet”

Dan sigurnijeg interneta danas se obilježava u oko 200 zemalja širom svijeta.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 

Danas se obilježava Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) čiji je cilj podizanje svijesti o problemima na internetu, te promovisanje sigurnog i odgovornog korištenja interneta i drugih digitalnih tehnologija. Ovogodišnjoj kampanji pod sloganom “Surfaj sigurno - zajedno za bolji internet” pridružila i Regulatorna agencija za komunikacije (RAK).

“Dan sigurnijeg interneta ima međunarodni karakter, i na inicijativu Evropske komisije globalno se obilježava sa ciljem promovisanja i odgovornog korištenja digitalnih tehnologija. Ovom prilikom, brojni akteri iz oblasti obrazovanja, socijalne i dječije zaštite, medija, telekomunikacija, promovišu sigurnost djece u digitalnom okruženju, kao dio korporativnih i društvenih odgovornosti iz oblasti dječijih prava i prevencije nasilja nad djecom”, naveli su u saopštenju iz RAK-a.

Kao jedna od ovogodišnjih aktivnosti koja se provodi u sklopu Dana sigurnijeg interneta jeste i online kviz znanja o sigurnosti na internetu koji je namijenjen djeci i mladima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Online kviz je dostupan na stranici www.sigurnodijete.ba, a moguće mu je pristupiti danas do 19 sati. Za najbolje učesnike kviza bit će obezbijeđene i nagrade koje se dodjeljuju slučajnim odabirom između onih takmičara koji su kviz riješili sa 80% ili više tačnih odgovora do 19:00 sati na dan kviza. 

RAK je u cilju postizanja sigurnijeg interneta u BiH posljednjih godina realizovao niz aktivnosti, analizu trenutnog stanja u državi, izradu edukativnih materijala, ažuriranje web stranice i mobilne aplikacije Medijska i informacijska pismenost, kao i organizaciju stručno-edukativnih skupova u gradovima BiH na temu sigurnosti djece na internetu.

Sve aktivnosti su, kako navode, provedene s ciljem podizanja svijesti kod djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje su prisutne u online svijetu, te kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama. 

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta pokrenuto je 2004. inicijativom projekta SafeBorders koji finansira Evropska unija, a zatim ga je preuzeo Insafe, mreža centara za sigurniji internet. Dan sigurnijeg interneta danas se obilježava u oko 200 zemalja i teritorija širom svijeta.

Svake godine kroz Dan sigurnijeg interneta se poziva na djelovanje onih koji mogu uticati na postizanje sigurnijeg i boljeg digitalnog okruženja za mlade korisnike, uključujući donositelje odluka na razini Evropske unije, te na nacionalnoj i međunarodnoj razini, predstavnike industrije, organizacije civilnog društva, odgajatelje i roditelje, kao i mlade.

U BiH se ovaj događaj obilježava od 2011. godine, na inicijativu MFS-EMMAUS, u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH, sa ciljem realizacije preventivnih i promotivnih aktivnosti na zaštiti djece i mladih pri korištenju informacijske i komunikacijske tehnologije.

Više informacija i poveznice za učešće u kvizu dostupni su ovdje.

Izvor: Media.ba

Ostavite komentar