Brojne osude napada na Bobana Stojanovića

Nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji osudilo je napad na LGBT aktivistu Bobana Stojanovića koji se dogodio u ponedjeljak u Beogradu.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Medija centar Beograd
Podijeli ovaj članak: 
U saopćenju grupe nevladinih organizacija navodi se kako su se napadi na Stojanovića, ali i druge LGBT aktiviste, i ranije dešavali.
 
"Najoštrije osuđujemo i izražavamo protest zbog napada koji se desio danas u centru Beograda na Bobana Stojanovića, aktivistu za ljudska prava LGBT osoba. Podsećamo da je ovo samo jedan u nizu napada. Dva nepoznata napadača fizički su napala Bobana Stojanovića, koji je kao jedan od organizatora Parade ponosa i tokom ranijih godina bio često na meti nasilnika", kaže se u saopćenju.
 
Prema posljednjim podacima kojima raspolaže organizacija "Da se zna" koja evidentira slučajeve nasilja i diskriminacije prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, u ovoj godini desilo se pet fizičkih napada. Od tog broja samo dva su prijavljena policiji što svjedoči o visokom stepenu nepovjerenja u državne institucije, smatraju iz nevladinih organizacija.
 
"Podsećamo i da napadi na aktiviste i aktivistkinje ostaju nerešeni te je neosporan zaključak da ne postoji politička volja za kažnjavanje nasilnika. Apelujemo na društvo da se aktivira i pobuni protiv sistemske disrkiminacije i potpunog ignorisanja nasilja", naveli su u zajedničkom saopćenju Inicijativa mladih za ljudska prava, Gayten-LGBT, ERA - LGBTI Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava i "Da se zna" Parada Ponosa.
 
Napad je osudio i predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, Meho Omerović, koji je ocijenio da su nasilje nad LGBT osobama, fizički napadai i prijetnje dokaz da su u srbijanskom društvu osobe drugačije seksualne orijentacije još jedna od najugroženijih grupa, piše portal RTS-a.
 
"Policija mora pronaći nasilnike koji su sebi dali za pravo da na ulici fizički napadaju čoveka samo zato što je gej", naveo je Omerović.
 
I Savet za ljudska prava Liberalno demokratske partije osudio je napad na LGBT aktivistu Bobana Stojanovića, a od nadležnih državnih organa traže da slučaj ispitaju, odgovorne privedu pravdi i na taj način dokažu da je zakon u Srbiji jednak za sve. 
 
"Ukoliko želimo da postanemo normalno društvo u kojem se cene vrednosti slobode javne reči i okupljanja, tolerancije i pravne jednakosti i sigurnosti, onda moramo dati jasan i odlučan odgovor na pojavu svakog oblika nasilja, bez obzira na to da li je ono usmereno prema nekome ko pripada manjinskoj društvenoj grupi ili ne", navodi se u saopćenju.
 
Osuda je stigla i od Michaela Davenporta, šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, koji je izjavio kako je bitno da nadležni organi hitno ispitaju slučaj i da se napadači privedu pravdi, piše B92.
 
Kako je navedeno, Stojanović je razgovarao telefonom kada je jedan od napadača počeo da dobacuje: "Evo ga peder!" da bi mu nakon toga zadao snažan udarac u predjelu nadlaktice i nastavio da mu se unosi u lice uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije. 
 
"Kao i posle svakog napada, osećam se uplašeno i ljuto. Ovo nije prvi napad koji doživljavam i prvo što mi padne na pamet nakon toga je – moglo je i gore. To nije u redu. Siguran sam da sam ja danas samo jedan od nekoliko LGBT osoba koje su u Srbiji napadnute", izjavio je Stojanović povodom napada.
Ostavite komentar