Bloger Raif Badawi dobitnik nagrade Saharov za ljudska prava

Evropski parlament dodijelio je nagradu Saharov za ljudska prava 2015 saudijskom blogeru, piscu i aktivisti Raifu Badawiju, koji je široj javnosti postao poznat nakon hapšenja 2012. godine.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Wikipedia
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Badawi je zatim osuđen na deset godina zatvora i hiljadu udaraca bičem zbog vrijeđanja islama i islamskih vrijednosti u svojim pisanjima na web stranici Free Saudi Liberals, piše BBC. Pored toga, bloger je kažnjen i novčanom kaznom od 175.000 funti. Prvi dio kazne, 50 udaraca bičem Badawi je primio u januaru ove godine, ali je ostatak odgođen zbog velikog pritiska javnosti i njegovog zabrinjavajućeg zdravstvenog stanja. Ipak, i pored protesta međunarodne zajednice, Vrhovni sud Saudijske Arabije potvrdio je presudu protiv Badawija u junu.
 
Predsjednik Evropskog parlametna, Martin Schulz, zatražio je danas od saudijskog kralja Salmana da oslobodi blogera kako bi mogao primiti nagradu. „Ovaj čovjek, koji je jedan ekstremno dobar čovjek, uzoran čovjek, bio je izložen jednoj od najstrašnijih kazni“, dodao je Schulz. Supruga Raifa Badawija, Ensaf Haidar, koja trenutno sa njihovom djecom živi u Kanadi, izjavila je kako je nagrada „poruka nade i hrabrosti“, te se zahvalila Evropskom parlamentu.
 
Pored Badawija, za godišnju nagradu Saharov bili su nominovani i ubijeni lider opozicije u Rusiji, Boris Nemcov, kao i opozicijski pokret u Venecueli, Mesa de la Unidad Democratica. Među prethodnim dobitnicima ove nagrade nalaze se i Nelson Mandela, mijanmarska aktivistica Aung San Suu Kyui, i paktistankska aktivistica Malala Yoursafzai.
 
Nagrada Saharov za slobodu misli ustanovljena je 1988. godine, a Evropski parlament je dodjeljuje jednom godišnje kako bi iskazao čast pojedincima ili organizacijama koji su posvetili život odbrani ljudskih prava i sloboda.
 
Ostavite komentar