Biber: Objavljena nova zbirka kratkih priča

Dvadeset i pet kratkih priča posvećenih, prije svega, antiratnim temama objavljeno je u novoj Biber zbirci.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Biber/Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Prvu nagradu dobila je priča Glava, Monike Herceg, drugu nagradu dobila je priča Lito, Ante Storića, a treću nagradu priča Mačetom ćeš me, mačetom ću te, Tamare Kovačević. Na konkurs je ovaj put pristiglo 464 priča. 
 
"Cilj raspisivanja konkursa je da potaknemo i motivišemo autore i autorke koji pišu na bosanskom, hrvatskom, srpskom, crnogorskom, makedonskom ili albanskom jeziku da promišljalju o pomirenju, suočavanju sa prošlošću, izgradnji mira... na prostorima bivše Jugoslavije. Želja nam je da se, kroz književnost, otvaraju nove, nekad i bolne i teške teme, koje će doprineti boljem razumevanju među ljudima", navode iz Biber tima i dodaju da im je važno i da doprinesu kulturi prevođenja s albanskog i makedonskog na BHSC jezike i obrnuto.
 
Teme priča su razne a najviše je antiratnih. Svaka priča pomjera granice – stvarne ili one koje su u ljudima, kažu iz Biber tima.
 
"Marginalizovane skupine? Ljudskost je u ratu i nasilju marginalizovana, najpre, te zapravo odgovor na pitanje je da se sve priče dotiču neke od skupina - od žena, žena u ratu, do migranata, seksualnih manjina, dece..."
 
Do sada je u tri Biber zbirke objavljeno 75 priča, a postoji mogućnost da će naredni konkurs biti objavljen u januaru naredne godine. Konkurs organizuje Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd.
 
U žiriju su ove godine bili Rumena Bužarovska, Lejla Kalamujić i Shkelzen Maliqi. U narednom periodu planirane su promocije zbirke u Šibeniku, Prijedoru i Prizrenu. 
 
Novu zbirku možete preuzeti ovdje.
Ostavite komentar