Žene nisu manje ambiciozne, nego im korporativna klima ne dopušta napredak

Napredak žena u karijeri ne usporava nedostatak ambicije, nego neodgovarajuća korporativna kultura.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Unsplash
Podijeli ovaj članak: 
Razlog zbog kojeg žene sporije napreduju u poslovnoj karijeri od muškaraca nisu majčinstvo i manja ambicioznost, već nespremnost korporacija da kreiraju pozitivnu klimu i stav u odnosu na rodnu raznolikost, pokazalo je novo istraživanje konsultantske firme The Boston Consulting Group.
 
"Kada je riječ o karijeri, imamo upornu teoriju da su žene manje ambiciozne od muškaraca. S godinama i majčinstvom, ta priča se nastavlja – žene smanjuju svoje poslovne ciljeve. Propuštaju vodeće pozicije u kompanijama, ne zato jer ih ne mogu izvršavati ili jer nemaju mogućnost, nego zbog toga što ih, ustvari, i ne žele. Naše istraživanje pokazuje, međutim, da ovo jednostavno nije tačno. Problem je slojevitiji i može se lakše riješiti nego što većina direktora misli", kažu autori istraživanja u kojem je sudjelovalo 200 hiljada osoba iz 189 zemalja.
 
Istraživanje "Razbijanje mita o postojanju razlike u ambicijama među spolovima" pokazalo je da žene započinju svoju karijeru sa jednakom ambicijom kao i muškarci.
 
"Ambicije žena variraju, ali variraju zbog kompanija, a ne zbog porodičnog statusa. Kada kompanije kreiraju pozitivnu kulturu i stav u odnosu na rodnu raznolikost, sve žene, uključujući i majke, teže da napreduju."
 
Rezultati istraživanja ukazuju na to da se problem ne može dovesti u vezu sa majčinstvom, nego jednostavno sa svakodnevnim iskustvima na poslu, navode autori.
 
"Ambicija nije nepromjenjiva osobina nego se njeguje ili narušva dnevnim interakcijama, razgovorima i prilikama s kojima se žene susreću tokom vremena."
 
To što žene imaju djecu ne utječe na njihovu želju da zauzimaju liderske pozicije, a u firmama u kojima i muškarci i žene osjećaju da poslodavac cijeni različitost, ne postoji razlika u nivou ambicioznosti među spolovima.
 
"Drugim riječima, žene teže liderskim ulogama u kompanijama koje imaju pozitivno radno okruženje i cijene raznolikost", poručili su autori istraživanja.
 
Više o istraživanju možete pročitati ovdje.
Ostavite komentar