Širom BiH obilježava se Sedmica ljudskih prava

Veliki broj nevladinih organizacija, škola i institucija širom naše zemlje obilježava Sedmicu ljudskih prava u periodu od 4. do 10. decembra.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Pixabay
Podijeli ovaj članak: 
Ukupno 120 aktivnosti bit će organizovano u 46 mjesta u BiH među kojima su i Sarajevo, Banja Luka, Bihać, Livno, Konjic, Teslić, Sanski Most, Živinice i mnogi drugi gradovi.
 
"Danas, naša prava u BiH, ali i u svijetu i dalje ostaju ugrožena, a u isto vrijeme ne sjetimo se uvijek naših građanskih dužnosti. Sa namjerom da ideje poštovanja ljudskih prava dopru do javnosti i da se inicira dijalog sa svim građanima, o vrijednostima za koje se treba zalagati i sačuvati, u susret 10. decembru/prosincu datumu koji se širom svijeta obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava, širom BiH su organizirane brojne aktivnosti u cilju promocije i zaštite ljudskih prava i izgradnje mira", navode iz Mreže za izgradnju mira.
 
Centralno obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava, Mreža će imati 9. decembra, s početkom u 11 sati, a više informacija o ovom događaju možete pronaći ovdje.
 
Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se svake godine na dan kada je u UN-u 1948. godine potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima.
 
Opća skupština UN-a proglasila je 10. decembar kao Dan ljudskih prava, kako bi se usmjerila pozornost naroda svijeta na Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima kao zajedničko mjerilo postignuća za sve narode i sve države. Potpisivanjem ove deklaracije prvi put u historiji čovječanstva priznato je pravo svih ljudi na "život, slobodu i sigurnost… bez ikakvih razlika" i pri tome udaren kamen temeljac za Međunarodni dan ljudskih prava, navodi se u saopćenju Mreže za igradnju mira.
 
Lista svih aktivnosti u okviru Sedmice ljudskih prava se nalazi u prilogu sa lijeve strane.
Ostavite komentar