Ljudska prava svaki dan!

Međunarodni dan ljudskih prava u Sarajevu je obilježen mirnom protestnom šetnjom kojoj je prisustvovalo više od pedeset aktivista i aktivistica kao i građana i građanki.
Piše: 
diskriminacija.ba
Podijeli ovaj članak: 
Foto galerija: 

 

Protestni marš pod nazivom "Ljudska prava vani!" organizovan je kako bi se skrenula pažnja na kršenje osnovnih ljudskih prava marginalizovanih grupa kao i grupa nad kojima se svakodnevno vrši diskriminacija: žena, mladih, Roma/kinja, osoba sa invaliditetom, LGBT osoba, žrtava rata, izbjeglica, povratnika kao i svih drugih koji se svakodnevno suočavaju sa borbom za svoja prava.
 
Aktivistima su se pridružili i građani/ke koji su zajedno u šetnji od Akademije likovnih umjetnosti, preko zgrade Kantonalne skupštine i zgrade Općine Centar, stigli do Parlamenta FBiH.
 

Protestni marš za 10. decembar

Pored aktivista/ica iz brojnih nevladinih organizacija, maršu se pridružila i Mary Ann Hennssey iz Vijeća Evrope, kao članovi udruženja Volonteri i prijatelji Konjica, koji su još jednom skrenuli pažnju na problem izgradnje lifta za dječaka Belmina Kozića.

Odgovoran rad i realne penzije, reforma obrazovanja, ukidanje dvije škole pod jednim krovom, prava osoba sa invaliditetom, slučaj djece iz Konjević Polja,prava LGBT osoba, uključivanje romske populacije u društvo samo su neki od poruka koje su zagovarali učesnici protesta "Ljudska prava vani! Kratak prikaz šetnje pogledajte u video prilogu. 

Više fotografija pogledajte na Diskriminacija.ba Facebook stranici

 
 
Ostavite komentar