Za kreiranje atmosfere straha političari nisu odgovarali

U jeku kampanje za održavanje referenduma u entitetu RS o 9. januaru, a što je polariziralo BiH po etničkim linijama, u sarajevskom naselju Pofalići dešava se napad na Crkvu Svetog Preobraženja.
Piše: 
Redakcija
Foto: 
N1
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Naime, 21. augusta tada nepoznati počinilac je u jutarnjim satima izazvao požar u ostavi hrama čime je na ovom sakralnom objektu pričinjena materijalna šteta u iznosu od oko 3.000 KM. 
 
Već dovoljno zapaljivu atmosferu u državi tada su dodatno podgrijali medijski natpisi i izjave političara. U tome su prednjačili pojedini visokotiražni beogradski tabloidi koji nisu pomogli smirivanju tenzija naslovima poput "Teror u BiH: Zapaljena crkva u centru Sarajeva!" i "Užas u centru Sarajeva: Zapaljena crkva Svetog Preobraženja". Informer i Kurir su kao najčitaniji tabloidi u Srbiji prednjačili u ovakvim naslovima, pri čemu su im dodatno pomogli i pojedini političari. 
 
Reakcije bez argumenata
 
Ne čekajući da policija i tužilaštvo završe istragu, istog dana se oglasio srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručivši da "se pod hitno mora provesti istraga o paljenju crkve", iako je istraga već bila u toku.
 
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin najoštrije je osudio pokušaj paljenja pravoslavne crkve u Sarajevu i apelovao na vlast u BiH da brzo pronađe ko je to uradio i da primjerno bude kažnjen. On je tada poručio da, pošto organi BiH nisu pronašli onog ko je pokušao da ubije Aleksandra Vučića, sada je neko razumio poruku da je svaki napad na Srbe, njihovo naslijeđe, kulturu, zapravo nekažnjen, skoro poželjan.
 
"Onaj ko je ovo uradio, veliki je neprijatelj srpskog naroda, ali i bilo kog drugog naroda. Ne smijemo dozvoliti da takvi pobijede, da nasilje i mržnja pobijedi", rekao je Vulin.
 
Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kazao je da ista politika koja je zapalila crkvu želi i da ukine Republiku Srpsku i spriječi održavanje referenduma.
 
"Ukoliko napadači hitno ne budu otkriveni, Srbima će, po ko zna koji put, biti poslata poruka da im nije mjesto u Sarajevu. Pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju i otkriju počinioce, kako bi Srbima u Sarajevu bila vraćena nada da u ovom gradu zaista ima mjesta i za njih", saopćeno je i iz PDP-a. 
 
Da su kojim slučajem navedeni političari sačekali par dana dok policija ne uradi svoj dio posla, bili bi u mogućnosti saznati da je napadač na crkvu Nedeljko Dragaš pronađen i uhapšen 22. augusta, a o čemu je javnost upoznata 23. augusta saopćenjem Tužilaštva Kantona Sarajevo. 
 
Nepopravljiva šteta
 
Međutim, šteta koja je napravljena ovim istupima je nepopravljiva jer je u kombinaciji sa toksičnom referendumskom retorikom na obe strane dodatno podijelila narode u državi, a etničke manjine u RS-u kao i manjine u FBiH izložila pritisku i osjećaju nelagode. U BiH je malo potrebno da se dese incidenti i zločini iz mržnje, a zapaljiva politička retorika se uvijek pokazala kao ključni okidač takvih događaja. Na primjeru paljenja ostave u pravoslavnoj crkvi na Pofalićima po ko zna koji put se na djelu pokazala neosjetljivost političara da smire tenzije u BiH, čime bi doprinijeli smanjenju incidenata i zločina počinjenih prema drugačijim grupama u društvu. 
 
Optužnica protiv Nedeljka Dragaša je potvrđena 18. novembra, a ni tada kao ni sada niko od političara, ali ni medija koji su kreirali atmosferu straha, nisu se javno izvinili za svoje istupe, ali ni teške kvalifikacije koje su iznijeli. 
 
U državi u kojoj se za zapaljivu retoriku koja može potaći incidente i zločine iz mržnje ne odgovara, nije realno ni očekivati da će takva vrsta retorike postati prošlost. Naprotiv, u posljednjim mjesecima smo svjedočili porastu te pojave u javnom diskursu što svjedoči o potrebi zakonskog reguliranja takvih istupa i kažnjavanju odgovornih. Dok se to ne desi, incidenti poput onog u Pofalićima i dalje će biti korišteni za ličnu promociju u ciljanom biračkom tijelu umjesto da se, pokazivanjem odgovornosti prema građanima i medijima, doprinese smirivanju tenzija i pronalasku odgovornih. 
 
Tekst je objavljen u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, u okviru projekta ''Borba protiv zločina iz mržnje u Bosni i Hercegovini'', koji ova organizacija vodi u saradnji sa OSCE Misijom u BiH, uz finansijsku podršku Stalne Misije Kraljevine Nizozemske pri OSCE Misiji u Beču.
Ostavite komentar