Studentski konkurs "Svet u Srbiji" samo za HIV negativne

Ministarstvo prosvjete zahtijeva da učesnici konkursa za stipendije imaju rezultate testa kojim potvrđuju da nisu HIV pozitivni. Ovakav dokaz ne traži se ni na ulasku u Srbiju, ni u vrijeme boravka u njoj.
Foto: 
YouTube
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Vezano: 

HIV nije kraj

Neobično je da tako nešto traži ministarstvo koje ima veliki broj programa kojima se mladi edukuju o HIV-u i kojima se sprečava i smanjuje diskriminacija HIV pozitivnih osoba.
 
Ministarstvo prosvjete i ove godine konkursom poziva studente iz inostranstva da budu dio programa "Svet u Srbiji" i konkurišu za stipendije koje dodjeljuje Srbija; pravo učešća imaju samo kandidati koji prilože uvjerenje da ne boluju od neke zarazne bolesti, uključujući i HIV.
 
Ovaj uslov, ustanovljen 2009. godine, nije se promijenio ni nakon donošenja Zakona protiv diskriminacije, iste godine, a više organizacija koje se bore protiv diskriminacije HIV pozitivnih osoba ocijenilo ga je diskriminatornim, što je i stav Krovne organizacije mladih Srbije koja okuplja više desetina udruženja i nevladinih organizacija. 
 
Oglasila se povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštenjem u kojem ističe da će od Ministarstva prosvjete zatražiti brisanje ovog diskriminatorskog uslova iz teksta konkursa.
 
"Kаo uslov se ne može zаhtevаti lekаrsko uverenje kojim se potvrđuje dа kаndidаt/kinjа ne boluje od neke zаrаzne bolesti, uključujući i testirаnje nа HIV. Ustаv Srbije, kаo i brojni međunаrodni i domаći prаvni propisi zаbrаnjuju diskriminаciju nа osnovu zdrаvstvenog stаnjа, te je stoga postаvljаnje ovаkvog uslovа diskriminаtorno", ističe Brankica Janković. 
 
Ocjena povjerenice je, takođe, dа "osobe koje žive sа HIV-om predstаvljаju jednu od nаjviše stigmаtizovаnih društvenih grupа u Srbiji i dа se svаkodnevno susreću sа diskriminаcijom, isključivаnjem i odbаcivаnjem".
 
Đurica Savkov, jedan od osnivača i izvršni direktor AS centra koji se bavi problemima HIV pozitivnih osoba konstatuje da ima i mišljenja kako treba primijeniti ovu mjeru zbog reciprociteta, ali da se i dalje "loše poznaje HIV kao hronična infekcija, kao bolest sa kojom se, uz odgovarajuću terapiju normalno živi, a nepoznanica je i to da je 96 odsto smanjena mogućnost prenošenja". 
 
"Neobično je da ovakav dokaz traži Ministarstvo prosvete, a ne traži se ni na ulasku u Srbiju, ni u vreme boravka u njoj. A ministarstvo, takođe, ima veliki broj programa kojima se mladi edukuju o HIV-u i kojima se sprečava i smanjuje diskriminacija HIV pozitivnih osoba. Kao da je konkurs neko sklepao na brzinu, ne pročitavši procedure i pravilnike", kaže naš sagovornik Đurica Savkov ocjenje i to da ima naznaka poboljšanja položaja HIV pozitivnih osoba, ali se "često ispreče neznanje, strah, predrasude i stereotipi". 
Ostavite komentar