Sijeda glava posla ne radi

Iako nedostaju podaci o slučajevima diskriminacije po osnovu godina prilikom zapošljavanja, problem postoji. Ima je u javnim institucijama i preduzećima, te u konkursima za posao, ali i u zakonima.
Foto: 
Financial Tribune
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
''Vidim da mi gledaju kosu koja je sasvim bijela još od gimnazije. Jedan potencijalni poslodavac mi je rekao da ne mogu raditi kod njega jer sigurno neću moći  da uradim nešto fizički teško'', kaže Slaviša, pedesetogodišnji pravnik.
 
''U oglasu na vratima jedne pekare je pisalo da traže djevojku za rad i moja žena koja ima 50 godina i nosi naočale, mislim nije pretjerano atraktivna, je otišla da se prijavi, a inače je profesor književnosti. Rekli su joj da ne traže više nikoga, da su samo zaboravili da sklone oglas, a kako živimo u blizini – vidjeli smo da je oglas na vratima te pekare stajao još nekoliko dana'', priča Sead.
 
Amela se prijavila na oglas za posao u prodavnici odjeće. ''Otvoreno su mi rekli da im treba neko mlađi i atraktivniji'', kaže Amela, a 53-ogodišnja Radmila pak priča da je iz svoje radne biografije ili CV-ja  koji šalje na konkurse  za posao izbrisala dob, ali ni to ne pomaže. ''Već u samom oglasu za posao stoji da traže djevojku ili mlađu ženu'', kaže ona.     
 
Letimičnim pogledom u oglase za posao moguće je vidjeti da se traži mlađa djevojka, dadilja od 20 do 40 godina, žena od oko 40 godina, blagu prednost dajemo mlađim ljudima, itd.  Aida Feraget, sa dugogodišnjim iskustvom PR-a, par godina je bila nezaposlena. ''Prijavljivala sam se ne samo na poslove za koje sam smatrala da odgovaraju mom obrazovanju, znanju ili iskustvu, nego i na poslove za koje sam bila, kako kažu, prekvalifikovana. Bilo mi je bitno prekinuti taj period sjedenja u kući. Iskreno - ne doživljavam se starom i kako god zvučalo smiješno - nisam povezivala odbijenice ili šutnju kompanija u koje sam se prijavljivala kao nešto što je vezano za moje godine dok nisam potražila savjet osobe koja vodi 'head-hunting' agenciju i koja mi je rekla da apsolutno nisam zanimljiv kandidat na tržištu rada upravo zbog godina. Nije to bio njen lični stav, nego iskustvo iz rada sa klijentima-poslodavcima koji u opisu profila osobe koju traže navedu i godine, maksimalno do 35-e, recimo. Nakon tog razgovora sjetila sam se instrukcija koje smo dobivali u vrijeme kada sam radila u jednoj međunarodnoj agenciji i povremeno učestvovala u takozvanim odborima za zapošljavanje: od uposlenika iz odjela ljudskih resursa dobivali smo spiskove kandidata sa kraćim biografijama  i uz neke od njih su stajale zvjezdice, a na kraju spiska tumačenje te zvjezdice da je osoba  bila starija od 30 i da takve zapošljavamo samo u slučaju izuzetnih okolnosti'', priča Aida.  
 
Biljana Kokeza, direktorica jedne od 'head-hanting' agencija u BiH, priča da poslodavci zaista postavljaju uslov kada je u pitanju dob potencijalnog zaposlenika, ali da se to može izbjeći.
 
''Redovno se srećem sa upozorenjem na dob potencijalnog kandidata s tim da nikada ne kažu da ne smijem predložiti nekog iznad 35 godina ili da neće  nekoga ko je tek završio fakultet, nego kažu da je najpoželjniji kandidat sa oko 40 godina. Možemo reći da postoji diskriminacija, ali sam uvjerena da je to predrasuda i nastojim da je razbijem jer je moj posao posredovanje i procjena kandidata. Procjenu napravimo kroz našu proceduru i pomažemo klijentu da uradi to isto. Klijentima govorimo da ne smiju biti iskjučivi, i moje iskustvo pokazuje da često bude primljena upravo osoba koja je izvan tražene dobi'' kaže Kokeza. 
 
Emir Prcanović, direktor nevladine organizacije Vaša prava BiH kaže da diskriminacije ima u javnim institucijama i preduzećima, ali i u zakonima. 
 
''Nismo imali ni jedan konkretan slučaj tog oblika diskriminacije, ali smo uočili određene pojave i zakone koji u primjeni proizvode diskriminaciju na osnovu životne dobi. Tako recimo imamo policijske službenike koji po jednom zakonu imaju beneficirani radni staž i odlaze u penziju sa 50-ak godina, ali ne mogu biti penzionisani jer zakon o penzijskom osiguranju predviđaju odlazak u penziju sa 60, odnosno 65 godina'', priča Prcanović. Naglašava da su nailazili i na konkurse koji uslovljavaju dob kandidata. ''U jednom kliničkom centru u BiH smo imali konkurs u kome su tražili ljekara starosti do 29 godina. Nakon objave ovog konkursa uputili smo dopis u kome smo ukazali da je u pitanju diskriminacija u odnosu na dob, odnosno da svi koji imaju 29 i više godina ne bi mogli učestvovati u konkursu. Klinika je pozitivno reagovala i konkursni uslovi su izmijenjeni'', kaže Prcanović.
 
 
 
 
Ostavite komentar