Mizoginija svuda, mizoginija oko nas

Naša redakcija je pripremila novu top listu - ovog puta riječ je o mizoginim ispadima javnih ličnosti u BiH. Kako o ženama govore političari, predstavnici vjerskih institucija, doktori?
Piše: 
Redakcija
Foto: 
Facebook
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 
Štraca ofucana, koja ponekad zasluži šamar jer je frustrirana aktivistkinja, kojoj bi svakako bolje bilo da se uda nego da radi – to je žena u očima bh. muškaraca – političara, doktora, vjerskih lidera. Još odavno je Muharem Serbezovski "prosvjetljavao" svojim teorijama da žena kada dobije šamar, zaboravi šta ga je uzrokovalo, a i danas, sedam godina nakon njegove slavne izjave, čini se da je žena za mnoge ostala bezvrijedna u društvu, korisna samo u toplom okruženju kuhinje, dječijih zagrljaja i kreveta. 
 
Donosimo vam listu najmizoginijih izjava koje su se mogle čuti u javnom bh. prostoru u proteklih nekoliko godina.
 
6. Senaid Memić, načelnik Općine Ilidža (SDA)
 
Novi-stari načelnik općine Ilidža prije tri godine zatekao je svojim izjavama volonterke koje su se prijavile na konkurs za mjesto pripavnika raspisan u Općini. Nakon što ih je pozvao u općinske prostorije kako bi im saopćio da nijedna nije primljena, načelnik je kandidatkinjama objasnio šta bi im trebali biti prioriteti u životu. Javnost je sa slučajem upoznala Muamera Džafić, diplomirana pravnica, koja je bila jedna od odbijenih kandidatkinja.
 
Foto: Printscreen/Depo
 
"Načelnik je nama, djevojkama, rekao da je lijepo što smo školovane, ali da je sada red da se udajemo, a da posao može čekati. Nisam mogla to prešutjeti pa sam mu rekla da nije lijepo da slušamo takve stvari", izjavila je tada Džafić medijima.
 
Reakciju na pisanje medija imao je i načelnik koji nije vidio ništa sporno u svojoj izjavi.
 
"Možda jesam tokom razgovora s kandidatima djevojkama i rekao da im je bolje da se udaju, ali to ne smatram uvredom, jer je za mene porodica vrednija od fakultetske diplome."
 
5. Dragan Lukač (SNSD)
 
Krajem jula ove godine, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač, poručio je zastupnici SDS-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, Aleksandri Pandurević, kako nije adekvatna da komentariše oblast bezbjednosti BiH.
 
"Nemam namjeru da komentarišem veliki broj nebuloznih stvari koje je iznijela, jer uopšte nemaju veze sa zakonskim rješenjima i stvarnošću", rekao je Lukač i dodao da Pandurević može pričati o policiji i bezbjednosti u BiH samo "dok ispija kafe sa svojim prijateljicama".
 
Nakon što je SDS zatražio njegovo izvinjenje, Lukač je poručio kako nema namjeru da se izvinjava Pandurević.
 
"Stojim iza svake svoje riječi. Neko ko počne komentarisati nešto što u svojoj profesionalnoj karijeri nije radio i sa čim se nije susretao, trebalo bi da razmisli dva puta prije nego što javno iznese neke svoje komentare", rekao je Lukač.
 
4. Milorad Dodik, Predsjednik Republike Srpske (SNSD)
 
Napadi na novinarke jedna su od omiljenih poslastica političara i javnih službenika, a u tim napadima posebno se ističe predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koji kontinuirano svojim izjavama degradira dostojanstvo medijskih uposlenica. Njegov prošlogodišnji verbalni napad na dopisnicu Oslobođenja, Gordanu Katana, mnogi su okarakterisali kao nedopustiv šovinizam i rasizam.
 
Komentarišući novinarkin izgled, nacionalnu pripadnost i medij za koji radi, Dodik je tada, između ostalog, rekao:
 
"Kad vas pogledam onda i shvatim zašto ste stalno negativni, jer vi nikada ne možeti ni imati ništa pozitivno… Dolazite iz medija koji je takav i dolazite naravno iz naroda koji je takav…", rekao je Dodik.
 

 
U odbranu novinarke stalo je Udruženje BH novinari koje poručuje kako je Dodik svojim nastupom demonstrirao patološki bijes prema novinarki samo zato što "profesionalno radi svoj posao i što je žena".
 
"Govoreći muški vulgarno i rasistički o novinarkinom izgledu, nacionalnoj pripadnost i mediju za koji radi, predsjednik RS i SNSD –a je brutalno prekršio pravo Gordane Katana na slobodan i dostojanstven novinarski rad, javno pljunuo na njena nacionalna i ženska ljudska prava...", stajalo je u saopćenju udruženja.
 
BH novinari reagovali su i 2014. godine na Dodikov napad na novinarku BN televizije, Liljanu Faladžić. Pored verbalnih uvreda koje joj je uputio, nazivajući je "bezobraznom" i "napadnom", Dodik je nasilno odgurnuo novinarkin mikrofon i nagurivao se s obezbjeđenjem koje je stajalo između njega i novinarke.
 

Ekipa BN televizije iste godine našla se još jednom na Dodikovom udaru, ovaj put tokom jedne od SNSD-ovih tribina u Istočnom Sarajevu. 
 
"Nisi toliko zgodna da te tako dugo gledam. Nisam ja muškarac za tebe", poručio je Dodik novinarki, uz smijeh i aplauz prisutnih.
 

 
3. Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad (SDA)
 
Početkom 2013. godine, načelnik sarajevske općine Novi Grad, Semir Efendić, iskoristio je društvene mreže kako bi iznio svoje mišljenje o osnivanju Kluba parlamentarki BiH i ocijenio kako je spolna pripadnost potpuno pogrešna osnova za političko organizovanje. Efendić nastavlja kako takva vrsta organizacije može donijeti samo štetu, naročito ženama kojima se na taj način ispere mozak do te mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju s ostatkom društva.
 
 
Uslijedila je osuda Ženske mreže BiH, čije su članice tražile javno izvinjenje zbog neprofesionalnih i uvredljivih komentara. "Govor Efendića u suporotnosti je sa domaćim propisima i međunarodnim konvencijama i poziva na eliminisanje žena iz političkog okruženja", stajalo je u saopćenju. Umjesto izvinjenja, stigla je Efendićeva reakcija koja je samo još dublje potvrdila njegove mizogine stavove.
 
"Većina žena koje djeluju kroz različite ženske organizacije u javnoj komunikaciji pokazuju izuzetno visoku dozu frustracije. Mislim da se uglavnom radi o različitim ličnim frustracijama koje se dodatno povećavaju djelovanjem kroz ženske organizacije, a onda se pokušavaju liječiti djelovanjem u javnom prostoru, gdje se cijelo društvo proglašava krivcem za nečiju ličnu situaciju", bio je novi komentar.
 
Efendić dodaje i kako vjeruje da će parlamentarke "kroz aktivnosti ovog kluba, razne radionice, seminare, edukacije i slično, izgubiti puno dragocjenog vremena, koje bi trebalo biti potrošeno na rješavanje nagomilanih problema koje svi zajedno imamo."
 
2. Emir Talirević, doktor privatnik
 
Nakon što je CIN objavio seriju istraživačkih tekstova o financiranju privatne zdravstvene ustanove "Moja klinika" iz javnih sredstava Zavoda zdravstvene zaštite, njen vlasnik, Emir Talirević, brutalno je napao autoricu tekstova.
 
U svom prvom obraćanju javnosti putem društvenih mreža, Talirević je u julu ove godine izvrijeđao novinarku Selmu Učanbarlić, izjavivšti kako "po svojim psihofizičkim atributima nikada u životu ne bi trebala dobiti kompleksniji zadatak od okretanja hamburgera u nekom samostojećem grilu".
 
Talirević se tu nije zaustavio, pa nakon nekoliko dana objavljuje još jedan status na Facebooku kojim nastavlja svoju hajku, kako na novinarku, tako i na medij za koji piše.
 
"I tako, dok voda iz vodokotlića odnosi moje asocijacije na Selmu i njen CINični portal, ja razmišljam o najstarijem zanatu na svijetu - prostituciji. Prostitutka živi od klijenata koji je finansiraju poklonima ali klijenti žele da ostanu tajni jer društva stigmatiziraju ovakve relacije. CIN se ne finansira poslovanjem na tržištu, oni ne funkcionišu kao medij koji živi od svoga rada putem naplate reklama ili prodaje. CIN se finansira od poklona. Kao i prostitutke. Nakon današnjeg članka barem je jasno za koga Selma Učanbarlić i njene kolegice sa CIN-a šire noge. Ostala je nejasna samo cijena", proučio je doktor.
 
 
Još jednom, reakcija je stigla iz Udruženja BH novinari, ali i od drugih kolega novinara koji su svojim tekstovima opominjali na mizoginiju prisutnu u izrečenom.
 
"Nimalo nije nebitno što se Talirević obraća novinarki kao ženi i što u živopisnoj denuncijaciji CIN portala koristi 'ženske metafore' poredeći i portal i novinarku sa prostitutkama 'koje šire noge' za poklone. Radi se o već poznatom, uvriježenom balkanskom šovinističkom diskursu za kojim se poseže kad se želi potcijeniti sugovornica (akcent na ženskom rodu) u kojem se ona, u nedostatku argumenata, napada ad hominem uz korištenje patrijarhalno-moralizatorskih označitelja i vrijeđa po ženskoj osnovi", piše Media.ba.
 
1. Vinko Puljić, kardinal vrhbosanski 
 
Jedan od svježijih primjera mizoginije u javnom bh. prostoru je i nedavna izjava kardinala vrhbosanskog, Vinka Puljića, koji se u centru pisanja regionalnih medija našao nakon što je žene koje stupaju u seksualne odnose prije braka nazvao štracama.
 
"Mi danas slavimo posebnu ženu, Gospu Loretsku, majku nazaretskog doma, majku crkve, Mariju, najdostojanstveniju ženu u kojoj gledamo kako obnoviti dostojanstvo porodičnog doma. Žene se ne bi trebale upuštati u tjelesna zadovoljstva prije braka, što je postalo učestalo u zadnje vrijeme, kako bi isprobale koji će muž biti dobar. Pazite da tako ne bi postale štrace", rekao je Puljić tokom proslave blagdana Gospe Loretske u zadarskom naselju Arbanasi.
 
Foto: Facebook
 
Štraca je, inače, izraz, koji se u Dalmaciji koristi za ženu lošeg morala, a pored toga, znači i staru, potrošenu, dotrajalu krpu. Puljićeva izjava izazvala je val reakcija među feministkinjama koje su ironično odgovorile Puljiću otvaranjem Registra štraca. Komične fotografije i memovi širili su se društvenim mrežama, da bi na kraju odregovao i sam Puljić. U medijima je njegova izjava izvađena iz konteksta, i on nije nikoga mislio uvrijediti, pravdao se kardinal.
 
"Rekao sam da je ženama Bog dao dostojanstvo i da ga one koji puta ne znaju njegovati i čuvati. I onda im se dogodi da se s njima postupa kao sa štracama. Nisam mislio nikoga vrijeđati, želio sam reći da žene moraju čuvati svoje dostojanstvo."
 
Svjestan je bio Puljić da je štraca pregruba riječ, ali je presudila euforija za oltarom.
 
"Uhvatila me malo euforija za vrijeme propovijedi pa sam upotrijebio pregrubu riječ. Mislio sam da moramo čuvati dostojanstvo žena", poručio je kardinal i izvinio se.
Ostavite komentar