Festival koji je nadjačao mržnju i napade

Napad 14 maskiranih osoba na goste i gošće 2. Festivala Merlinka 2014. godine, za vrijeme diskusije o transseksualnosti, te demoliranje Art Kina Kriterion, bila je jedna od najnetolerantnijih epizoda post-ratnog Sarajeva.
Piše: 
Redakcija
Podijeli ovaj članak: 
Javnost se zapitala da li će se i dalje nastaviti održavati slični festivali u sredini koja ih napada. Odgovor nije trebalo drugo čekati. Organizatori Merlinke već naredne, 2015., u Sarajevu su organizirali Međunarodni festival queer filma Merlinka. Suorganizatori su, uz Sarajevo otvoreni centar (SOC), bili i članovi banjalučkog Udruženja Kvir Aktivista. 
 
U okviru tri dana festivalskog programa prikazano je pet dugometražnih i igranih filmova uključujući i ostvarenja poput O Suzan Zontag, Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda, Dvije majke, Borba za istospolne brakoe i 52 utorka. 
 
Jasenko Suljetović iz Udruženja Kvir Aktivista tada je poručio: "treba imati na umu da kada govorimo o netolerantnoj sredini, osobe koje trpe netoleranciju i nasilje ne trebaju prestati da žive ili postoje u toj sredini već naprotiv, da se bore protiv te netolerancije i ostvare prava koja su im zagarantovana.  Merlinka je samo jedan od načina te borbe kojim pokazujemo da nas nasilje neće zaustaviti u borbi za bolje društvo i ljudska prava za sve".
 
Vezano za taj slučaj Suljetović dodaje i ovo: "Nasilje je uvijek uvjetovano neznanjem i strahom od svega što je drugačije. Naše društvo, koje je prošlo i koje i dalje prolazi kroz različite vrste trauma, podložno je raznim uticajima od strane državnih i vjerskih institucija koje za sve negativno što se dešavalo, ili dešava, okrivljuju one koji ispadaju iz zadatih dominantnih normi. Bh. društvo, koje je dovedeno do ruba egzistencije se navodi na zaključke da su za to, u ovom slučaju, krive LGBT osobe a ne osobe koje su oni izabrali da ih vode."
 
To je bio jedan od razloga da se te godine Merlinka održi i u Tuzli, a festival je organiziran i 2016. u Sarajevu. 
 
"Ove godine je iznimno važno da još jednom, zajedno pokažemo da je ovo država svih njenih građana i građanki, te da svaki festival koji za cilj ima ukazivanje na postojanje drugog i drugačijeg, ili koji promoviše postojanje bilo koje skupine kojoj su zagarantovana prava i slobode zakonima ove zemlje,  jeste dobrodošao u ovom gradu i Bosni i Hercegovni. Nasilje i zastrašivanje, koje je postalo svakodnevno u našem društvu, nas neće i ne smije spriječiti da nastavimo sa borbom za bolje društvo i za poštivanje i uvažavanje ljudskih prava svih građana i građanki ovog društva. Mi smo, kao tim, s naše strane uradili sve da imamo jaku podršku policijskih snaga i sigurnosne agencije kako bismo minimizirali rizik od nasilja, za koje želimo da vjerujemo da se neće ponoviti", saopćeno je te godine iz SOC-a. 
 
Festival je uspješno održan, a tim činom Merlinka već izrasta u svojevrsnu tradiciju ali i umjetnički i društveni otpor prema silama nasilja i netolerancije. Internacionalni festival queer filma Merlinka prvi je put organizovan u decembru 2009. godine u Domu omladine u Beogradu sa idejom promovisanja filmskih naslova koji se bave gay, lezbijskom i transseksualnom tematikom, a koji rijetko kad dođu do domaće filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj transseksualnoj osobi Vjeranu Miladinoviću Merlinki, koja je glumila u ostvarenju Želimira Žilnika "Marble Ass", filmu koji je i otvorio prvi festival.
 
Tekst je objavljen u saradnji sa Sarajevskim otvorenim centrom, u okviru projekta ''Borba protiv zločina iz mržnje u Bosni i Hercegovini'', koji ova organizacija vodi u saradnji sa OSCE Misijom u BiH, uz finansijsku podršku Stalne Misije Kraljevine Nizozemske pri OSCE Misiji u Beču.
Ostavite komentar