Studenti Filozofskog fakulteta: Šutnjom protiv homofobije

Preko stotinu studenata i studentica sarajevskog Filozofskog fakulteta okupilo se danas u zgradi fakulteta kako bi podržali svoje kolege i skrenuli pozornost na nezadovoljavajuću razinu slobode govora.
Piše: 
Ana Jurišić
Podijeli ovaj članak: 
Vezane teme: 

Preko stotinu studenata i studentica sarajevskog Filozofskog fakulteta okupilo se danas u zgradi fakulteta kako bi podržali svoje kolege Lamiju, Nedžminu i Amara i skrenuli pozornost na nezadovoljavajuću razinu slobode govora, prisutnu cenzuru i kršenje osnovnih ljudskih prava  na ovoj visokoškolskoj ustanovi.   

Svih stotinu studenata protestiralo je šutnjom. Imali su povez preko usta sa natpisom: Filozofski fakultet.

Studenti i studentice su se na ovaj način proestirali zbog incidenta koji se na fakultetu dogodio prošle sedmice tokom akcije dobrovoljnog davanja krvi. Tada su troje studenata, Lamija, Nedžmina i Amar ispričali kako su ih uposlenica Filozovskog fakulteta u Sarajevu i uposlenik Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH verbalno i fizički napali (pročitaj cijeli tekst).

Okupljanje je trajalo sat vremena, nakon čega su se studenti mirno razišli.

PODRŠKA PFEOFESORICE  LEŠIĆ-THOMAS I PROFESORA  KAZAZA

Potporu studentima pružili su profesorica Andrea Lešić-Thomas i profesor Enver Kazaz, kao i njihove kolege  sa studijskog odsijeka za Komparativnu književnost i bibliotekarstvo.

“Ono sa čime su se sve troje susreli je bilo podsmijavanje, ponižavanje, zatvorena vrata onih kojima su se obratili za pomoć i, nakon što je pukla bruka, birokratski zahtjevi za pismenim izjavama o onome što se desilo, i kritika da se bore za "nevažna prava".

Lamija je željela izraziti svoj vlastiti osjećaj humanosti i ljudske solidarnosti; Nedžmina i Amar su  se založili za njeno pravo da izrazi osjećaj humanosti i solidarnosti iz sopstvene ljudske solidarnosti i osjećaja pravde.

To je ključ cijelog "incidenta" na Filozofskom fakultetu. Ako su to "nevažna prava", zaista bih voljela znati koja su onda važna. Ako to što ste vas troje uradili nije apsolutna srž vrijednosti za koje bi se trebao zalagati ovaj Fakultet, onda bih zaista voljela znati šta mi ovdje radimo”, kazala je profesorica  Andrea  Lešić-Thomas u otvorenom pismu kojim je podržala studente.

Ostavite komentar